Mens & samenlevingMens & samenleving
Jack en Henri vervoerden hulpgoederen naar Lesbos met vrachtwagen

Jack Schoonhoven (46) en Henri Kragt (48) vervoerden afgelopen zomer kussens, luiers en voedsel naar vluchtelingenkampen rond Athene en Lesbos. De eigenrijders, en hun bijrijders (beide trucks reden dubbelbemand) deden dit vrijwillig.

Sjaak van de Groep
Eigenrijders Henri Kragt (48) en Jack Schoonhoven (46) reden afgelopen zomer met hulptransporten naar Athene en Lesbos. beeld Sjaak van de Groep
Eigenrijders Henri Kragt (48) en Jack Schoonhoven (46) reden afgelopen zomer met hulptransporten naar Athene en Lesbos. beeld Sjaak van de Groep

Jack en Henri reden voor Christian Refugee Relief (CRR). Dat is een stichting die vluchtelingen helpt met hulptransporten en hulpreizen. CRR heeft een Bijbelse motivatie voor het werk: „Want Ik had honger en jullie gaven mij te eten, Ik had dorst en jullie gaven Mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen Mij op” (Mattheüs 25:35, NBV21). De stichting verleent sinds 2015 noodhulp aan vluchtelingen op Lesbos. Peter Erren, directeur van Erren Recondition uit Arnhem, leverde 8000 gratis kussens die Jack laadde in de trailer van zijn drie jaar oude Scania S650 V8.

Zijn ouders voedden Jack christelijk op. Af en toe bezoekt hij een kerk. „Twee jaar geleden reden wij voor het eerst hulpgoederen naar Lesbos”, zegt Jack. „Het leek me een mooie rit. Daarom ging ik. Maar het raakte me om al die bootjes met vluchtelingen te zien. Het liefdadigheidswerk geeft een goed gevoel.”

Jack en Henri organiseerden een benefietavond voor 350 mensen om de kosten van de humanitaire transporten te dekken. De chauffeurs veilden prijzen, zoals een middag paintballen, een hotelovernachting en miniatuurvrachtwagens. „We haalden ruim 9000 euro op en met andere bedrijfssponsoren erbij zijn we uit de kosten”, zegt Jack.

Het duo voert ook regelmatig humanitaire transporten uit naar Roemenië en Moldavië voor Stichting Humanitair Transport Oost Europa. Jack is bestuurslid van die stichting. Die ritten doen ze betaald, maar het duo rekent geen commerciële prijs.

Sjaak van de Groep rijdt mee met diverse vrachtwagenchauffeurs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer