OpinieCommentaar
Afloop rechtszaak ds. Latzel uiteindelijk goed nieuws

De rechtszaak tegen de Bremer predikant ds. Olaf Latzel eindigde woensdagmorgen plotseling definitief, met een schikking. En dat is uiteindelijk goed nieuws.

Hoofdredactie
De Bijbel van Latzel in de rechtszaal van Bremen.
De Bijbel van Latzel in de rechtszaal van Bremen.

Ds. Latzel deed in oktober 2019 op een huwelijksseminar in zijn gemeente boude uitspraken over homoseksualiteit en gender. Het leidde tot een juridisch proces, waarin ds. Latzel werd veroordeeld wegens volksophitsing; later volgde een vrijspraak, die daarna weer werd vernietigd. Deze week ging het proces de vierde ronde in, met woensdag een verrassende uitkomst in de vorm van een schikking. Ds. Latzel betaalt 5000 euro aan een lhbti-organisatie.

Wie met een juridische bril naar de uitslag kijkt, kan teleurgesteld zijn. Want de vraag of de uitspraken van ds. Latzel wel of niet onder de vrijheid van meningsuiting vallen, is uiteindelijk niet beantwoord. Een klip-en-klare uitspraak door de hoogste Duitse of Europese rechter is verkieslijker dan een schikking waarin de juridische kwestie onbeantwoord blijft. Daarom was de Duitse lhbti-beweging teleurgesteld.

Die schikking met bijbehorende betaling zelf leidt –begrijpelijkerwijs– tot vragen. Want erkent ds. Latzel daarmee niet gewoon schuld? Nee, het treffen van een schikking is geen schuldbekentenis. Sterker, deze afloop betekent dat ds. Latzel geen strafblad heeft. Ds. Latzel is en blijft op dit punt onschuldig.

En dat is goed nieuws. Het doen van Bijbelse uitspraken over homoseksualiteit en gender is met deze afloop niet veroordeeld. En daarmee komt de zaak-ds. Latzel in een rij van eerdere rechtszaken rond uitspraken over homoseksualiteit die niet tot een veroordeling leidden, die rond de Nederlandse predikant ds. A. Kort en de Finse politica Päivi Räsänen – hoe verschillend die zaken en hun context ook zijn. Hoewel de standpunten over homoseksualiteit en gender de afgelopen decennia drastisch zijn veranderd, is er kennelijk nog steeds ruimte om in de publieke ruimte de Bijbel na te spreken.

Wie met een minder juridische bril naar deze afloop van de zaak kijkt, kan opgelucht ademhalen. Ds. Latzel bood verschillende keren –ook woensdag weer– excuses aan voor door hem gebruikte bewoordingen waarmee hij mensen uit de lhbti-gemeenschap heeft gekwetst. Ds. Latzel zegt dat hij nooit mensen opzettelijk heeft willen grieven; hij verwoordde slechts een Bijbels standpunt. Die excuses doen ertoe. Elke christen is verantwoordelijk voor de keuze van de woorden die hij gebruikt als hij Bijbelse normen en waarden uitdraagt. Het is goed om er rekenschap van te geven als woorden later ongelukkig of verkeerd gekozen blijken te zijn. Dat ds. Latzel aan de verontschuldiging de betaling van een geldbedrag verbindt, onderstreept hoe serieus hij die excuses vindt.

Het valt goed te begrijpen dat ds. Latzel dankbaar is voor deze uitkomst. Het slepende proces kostte ds. Latzel, zijn gemeente, het openbaar ministerie, alle diverse rechtbanken immers veel tijd en energie. Die kunnen nu worden besteed aan veel belangrijker zaken: het dienen van de gemeente in Bremen en het vervolgen van criminelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer