Kerk & religieEvangelicalen VS
Studie: Hooguit 10 procent van de Amerikanen is evangelical

Vaak wordt in de media gezegd dat 20 tot 25 procent van de Amerikaanse bevolking tot de evangelicals behoort. Maar dat klopt niet, volgens recent onderzoek van het Cultural Research Center van de Arizona Christian University. Het gaat om hooguit 10 procent.

Hooguit 10 procent van de Amerikaanse bevolking behoort tot de zogenoemde evangelicals, laat een nieuw onderzoek zien. Deze archieffoto toont een dienst in de Bellevue Baptist Church in Memphis. beeld BP, Morris Abernathy
Hooguit 10 procent van de Amerikaanse bevolking behoort tot de zogenoemde evangelicals, laat een nieuw onderzoek zien. Deze archieffoto toont een dienst in de Bellevue Baptist Church in Memphis. beeld BP, Morris Abernathy

Onder leiding van de bekende Amerikaanse onderzoeker George Barna heeft de christelijke universiteit in Glendale (Arizona) uitgebreid onderzoek gedaan naar de getalsmatige omvang en de invloed van de evangelicals. De conclusie van het rapport , dat vorige week verscheen, is dat de invloed van evangelicals vaak zwaar wordt overdreven. Ook ten opzichte van het verleden is hun invloed drastisch teruggelopen.

In het rapport, met de titel ”American Worldview Inventory 2024”, stelt dr. Barna bovendien dat evangelicals  veel minder Bijbels zijn in hun denken dan vaak wordt aangenomen. Ze zijn conservatief als het gaat om morele kwesties, maar verder zijn ze veelal toegeeflijk ten opzichte van de moderne cultuur. Slechts een derde van de evangelicals heeft een Bijbels wereldbeeld. De meesten zijn vooral beïnvloed door de moderne gevoelscultuur. Zelf hebben ze maar heel beperkt invloed op de omringende cultuur.

Individu

Het onderzoek toont aan dat iemand die een evangelicale (mega)kerk bezoekt nog geen evangelical is wat geloof en levensstijl betreft. Er zijn substantiële verschillen tussen theologische evangelicals, zoals het rapport ze noemt, en degenen die evangelicale kerken bezoeken. Zo verwerpt 72 procent van de theologische evangelicals de idee dat het individu zelf normen mag stellen, tegen 44 procent van de mensen die een evangelicale kerk bezoeken. Van de theologische evangelicals zegt 92 procent dat het doel van het leven is om God te kennen, lief te hebben en te dienen met heel het hart. Van de evangelicale kerkgangers zegt 61 procent dit.

Zo’n 97 procent van de theologische evangelicals is van mening dat mensen in zonde geboren worden en alleen gered kunnen worden door het offer van Jezus Christus. Datzelfde zegt 58 procent van degenen die een evangelicale kerk bezoeken.

Sommige bevindingen van het rapport zijn opvallend, omdat ze laten zien dat evangelicals opvattingen kunnen hebben die (sterk) afwijken van het gemiddelde evangelicale denken. Ongeveer de helft van de evangelicale kerkgangers gelooft bijvoorbeeld dat mensen in de basis goed zijn (54 procent) en dat mensen verlossing kunnen verdienen door hun goede daden (50 procent). Een opvallend grote groep onder de evangelicale kerkgangers verwerpt de Bijbelse leer over God (24 procent) en aanbidt ook andere machten dan de God van de Bijbel (26 procent).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer