BuitenlandVakantie in eigen land 
Vakantie in eigen land: Duitser hekelt voormalig nazibouwwerk Prora in badplaats Binz

Duitsers staan erom bekend graag naar Nederland te komen voor zon, zee en strand. Maar ook in eigen land wordt de vakantie graag aan de kust doorgebracht. Favoriet is de badplaats Binz, die voelt als een stukje Scheveningen in het voormalige Oost-Duitsland.

De beroemde Seebrücke van Binz, met op de achtergrond het Kurhaus. beeld iStock 
De beroemde Seebrücke van Binz, met op de achtergrond het Kurhaus. beeld iStock 

Dat Duitsers graag op vakantie gaan, staat buiten kijf. Uit onderzoek van nieuwszender Tagesschau van dit jaar blijkt dat minstens 80 procent van alle Duitsers boven de 14 jaar minstens één keer per jaar op reis gaat. Dat komt neer op 65 miljoen reizen van vijf dagen of langer.

Waar in 2019 nog 73 miljard euro werd uitgegeven aan vakantie, steeg dat bedrag in 2023 naar 87 miljard euro, zo’n 1337 euro per persoon. Hoewel Duitsers hun vrije tijd graag in landen als Spanje en Italië doorbrengen, is het eigen land het meest geliefd: 28 procent van de bevolking blijft in Duitsland.

„Net als Scheveningen heeft Binz zijn eigen stijlvolle Kurhaus ”

Daarvan vertoeft 16 procent aan de Oost- of Noordzee. Dat is niet verrassend, aangezien Duitsers erom bekendstaan hun vakantie het liefst aan zee door te brengen. Mogelijkheden zijn er ook genoeg: alleen al de noordelijke deelstaat Mecklenburg-Vorpommeren heeft een kustlijn van maar liefst 1900 kilometer.

Kurhaus

Rügen, dat met een oppervlakte van bijna 900 vierkante kilometer het grootste eiland van Duitsland is, staat boven aan het lijstje, zo blijkt uit de statistieken. Dat heeft de in de Oostzee gelegen toeristische trekpleister vooral te danken aan haar wonderschone natuur.

Kenmerkend zijn de uitgestrekte kustlijn, de torenhoge krijtrotsen –waarvan Königsstuhl de bekendste is– en de oude beukenbossen, die zelfs op de Unescolijst van Werelderfgoed staan. Een deel van het eiland is dan ook uitgeroepen tot nationaal park Jasmund. Opmerkelijk is dat de natuur er nauwelijks is aangetast. Dat komt doordat het pas in 1990 –na ”Die Wende”– toegankelijk werd voor publiek.

Wie een bezoek brengt aan Rügen, slaat zeker de badplaats Binz, een stadje met zo’n 5000 inwoners, niet over. Het heeft een 3,2 kilometer lange promenade en een bijna wit zandstrand. En net als Scheveningen heeft Binz zijn eigen stijlvolle Kurhaus.

Noodlot

Ondanks haar natuurschoon heeft het idyllische stadje ook een ander gezicht. Zo biedt de beroemde Seebrücke van Binz vandaag de dag een prachtig uitzicht op het strand en de kust. De historie van de 370 meter lange pier is echter tragisch.

Op 28 juli 1912 meerde rond 18.30 uur het stoomschip Kronprinz Wilhelm aan bij de pier. Toen passagiers in- en uitstapten, bezweek plotseling een dwarsbalk van de brug onder het gewicht van de menigte, waarop de aanlegsteiger over een lengte van 8 meter instortte. Zo’n 70 tot 80 mensen vielen in zee, waarvan er 16 verdronken.

Berucht is het enorme bouwwerk Prora, even buiten het centrum van Binz. In opdracht van Adolf Hitler bouwden de nazi’s er in 1936 langs het strand een enorm kuuroord, dat het grootste ter wereld moest worden. Het plan was dat in het immense gebouw zo’n 20.000 mensen tegelijkertijd konden verblijven.

Het begin van de Tweede Wereldoorlog gooide echter roet in het eten en de bouw van het vakantiekuuroord werd gestaakt. De panden werden vanaf dat moment onder meer gebruikt als militair ziekenhuis en als trainingsschool voor de SS. Inmiddels doen de meeste blokken dienst als vakantiehuis. Tot onvrede van veel Duitsers. Zij zijn de herinnering aan het nazitijdperk liever kwijt dan rijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer