OpinieColumn ds. Belder
Op uw hoede voor de wolf: in kerk én bos

In ons aangeharkt kikkerlandje wonen weer wolven. Honderd. Nadat in 1845 de laatste werd neergeschoten, maakte het dier in 2017 definitief zijn rentree. Kreeg de jager in 1845 nog een beloning, vandaag wacht hem een proces-verbaal.

Ds. J. Belder
beeld RD
beeld RD

Ruim een jaar geleden liet een Drentse burgemeester een agressieve wolf doden, waarna hij zelf prooi werd van strafrechtelijk onderzoek. Lag het mede aan zijn naam? Die luidde Jager.

Nederland is te klein voor wolven, oordeelden de bestuurders in 1845. Kort daarvoor schenen in Limburg enkele kinderen door het roofdier te zijn aangevallen. Er vielen zelfs doden.

Deskundigen voorzagen de terugkeer van de wolf. Ze snuffelden al jaren hoopvol aan uitwerpselen. Op een dag was het raak. De wolven zijn terug en ze hebben het reuze naar hun zin met al die smakelijke boutjes om zich heen. De populatie groeit snel. Niet minder die van experts. Het land is verdeeld in pro- en antiwolf.  De ”pro’s” zijn lyrisch. Ze verklaarden de wolf heilig. Wij mogen hem dan ook niet lastig vallen. Hij ons wel. Ook al wordt hij probleemwolf, kogels, verfbommen en zelfs stoorzenders om hem tot bedaren te brengen, zijn taboe. Recent zette hij zijn tanden voorzichtig in week kindervlees. Zag hij in het weerloze schepsel een Roodkapje? Het overheidsadvies luidde daarna: blijf weg uit het bos. Zeker met honden en kinderen. Nog even en het is: ”Houd ramen en deuren gesloten”.

Toch zal de wolf op termijn verdwijnen. Zodra hij het laatste schaap, kalf, ree en zwijn vermoord heeft en de laatste moeflon, pony en koe verorberd, zal hij zijn koffers pakken en terugkeren naar de grote Europese wouden.

Experts beweren dat wolven zich zelden aan mensen vergrijpen. Wespen en teken maken veel meer slachtoffers. Verkeer en oorlogen zijn nog gevaarlijker. En dan nog iets. Dat de wolf zinloze massaslachtingen aanricht, is onze schuld. Wij sluiten de arme prooidieren op, zodat ze geen kant op kunnen. Een wolvenfanaat stelde voor de kadavers te laten liggen; de wolf zou voor weken proviand hebben en geen nieuwe slachtoffers maken.

beeld ANP, Rob Engelaar

Is de wolf een verrijking voor de biodiversiteit? Of zal de soortenrijkdom zonder grazers eerder afnemen…?

In de Bijbel komt de wolf twaalf keer voor, bijna steeds in negatieve zin. Het meest gevaarlijk zijn wolven in schaapskleren. Zij vermengen de klare wijn van het Evangelie met bedorven water. Volgens Augustinus zijn de wolven soms binnen de kerk en de schapen erbuiten. Al met al: wees op uw hoede voor wolven. En vertrouw ook niet iedere expert.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer