Kerk & religieGebedsevangelisatie

De straat op met boodschap ”Bidden helpt”

Ze gaan in tweetallen de straat op met rode hesjes met het opschrift ”Bidden helpt”. De vrijwilligers van Prayer Station Ministry spreken voorbijgangers aan met de vraag of er iets is waarvoor ze mogen bidden. Vaak ontstaat er dan ook een gesprek over het Evangelie, zegt Willem Zijl, die leiding geeft aan de organisatie.

8 August 2024 09:16
Jan, Nienke en Ludmilla, van Prayer Station Ministry, voor het Amsterdamse Centraal Station.
Jan, Nienke en Ludmilla, van Prayer Station Ministry, voor het Amsterdamse Centraal Station.

In veel plaatsen, van Utrecht tot Groningen en van Mijdrecht tot Ermelo, zijn de mensen van Prayer Station (gebedsplaats) minimaal een keer per maand aanwezig in het centrum of bij een station. „Op jaarbasis wordt er met duizenden mensen gebeden”, zegt Willem Zijl (58) uit Mijdrecht. Dit jaar bestaat de organisatie een kwarteeuw.

Hoe is Prayer Station Ministry ontstaan?

Willem Zijl van Prayer Station Ministry. beeld Willem Zijl

„Lammy Dekkers is er 25 jaar geleden mee begonnen. Zij ging met een groep jongeren vanuit de organisatie Jeugd met een Opdracht (JmeO) in Amsterdam de straat op om voor mensen te bidden. Het is een unieke vorm van evangelisatie, die in Amerika is ontstaan. Vanuit Amsterdam heeft het initiatief zich langzaam over ons land verspreid. Inmiddels hebben we 34 Prayer Stations in heel Nederland. Dat aantal willen we verder uitbreiden. Een jaar of zeven geleden heeft Lammy Dekkers het werk vanwege haar leeftijd overgedragen aan mijn vrouw en mij. Wij geven nu, samen met een bestuur, leiding aan de organisatie.”

Hoe gaat u in de praktijk te werk?

„We gaan in tweetallen de straat op en dragen rode hesjes met de tekst ”Bidden helpt”. Op straat spreken we mensen aan, we stellen ons voor en vragen: „Is er iets in uw leven waar we voor mogen bidden, samen met u?” Vaak vinden mensen dat best fijn, ook als ze nog geen relatie met God hebben. Een vrouw vraagt bijvoorbeeld gebed voor haar zoon die drugsverslaafd is. We bidden dan voor die zoon, maar ook voor de vrouw zelf, dat ze gesterkt mag worden en God mag ervaren in haar leven.

Behalve de mensen die de straat op gaan –we noemen hen de landmacht– zijn er ook altijd mensen die ergens achterblijven om te bidden voor de ontmoetingen die plaatsvinden. Hen noemen we de luchtmacht.”

Ligt het niet meer voor de hand eerst over het Evangelie te vertellen in plaats van te gaan bidden met mensen die de Heere God niet kennen?

„We bieden gebed aan, maar meestal ontstaat er ook een gesprek. Als het over verslaving gaat, leggen we bijvoorbeeld uit dat iemand vaak verslaafd raakt om een leegte in zijn leven op te vullen. Mensen staan daar voor open en nemen soms ook evangelisatiemateriaal aan. We beginnen niet met folderen, maar geven wel geregeld een folder mee en verwijzen soms door naar een kerk of bijvoorbeeld een Alpha-cursus.

Ik merk meer dan eens dat mensen bewogen raken als ik voor hen bid en dat ze daardoor openstaan voor een gesprek. Er zijn natuurlijk ook andere vormen van evangelisatie, maar dit is onze vorm.”

„ Ik ben heel dankbaar voor al die biddende grootouders” - Willem Zijl, Prayer Station Ministry

Welke reacties zijn u in het bijzonder bijgebleven?

„Het valt me op dat vooral veel tieners openstaan voor het Evangelie. Ze weten niets over het christelijke geloof. Soms zeggen ze: „Mijn vader en moeder geloven niet, maar opa en oma bidden wel voor mij.” Ik ben heel dankbaar voor al die biddende grootouders.

Met behulp van een kubus leggen we jongeren het Evangelie uit. We vertellen over de zondeval, het reddingsplan dat God had met deze wereld en dat je een persoonlijke relatie met Jezus Christus kunt hebben. Ik zie bij jongeren echt een honger naar het geloof. Dat vind ik heel bijzonder.”

Roept de tekst ”Bidden helpt” ook weleens reacties op van mensen die zeggen dat ze dit juist niet hebben ervaren?

„Ja, zeker. Veel mensen zijn teleurgesteld in God en geven Hem de schuld van een bepaalde nood in hun leven. We leggen dan uit dat die een gevolg is van de zondeval, en dat God daar ook verdriet van heeft. Veel mensen zijn ook teleurgesteld in de kerk, bijvoorbeeld vanwege misstanden die hebben plaatsgevonden op seksueel gebied. Dan erken ik dat mensen je kunnen teleurstellen, maar dat het gaat om een persoonlijke relatie tussen God en jou, en dat God uit liefde Zijn Zoon voor ons heeft gegeven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer