BinnenlandEuthanasie
„Groep psychiaters bezorgd over euthanasie bij psychisch lijden”

Een groep psychiaters maakt zich zorgen over de Nederlandse euthanasiepraktijk bij psychisch lijden en over „het ontsporend discours” daarover in de media. Ze zochten steun bij het Openbaar Ministerie, schrijft NRC.

ANP
Psychiaters zijn bang dat patiënten en naasten worden „aangezet tot het opeisen van euthanasie”. beeld Unsplash
Psychiaters zijn bang dat patiënten en naasten worden „aangezet tot het opeisen van euthanasie”. beeld Unsplash

Dit voorjaar stuurden vijftien psychiaters en artsen een brandbrief aan het OM over de gevolgen van wat zij zien als „een indringende publiekscampagne”. De briefschrijvers, waaronder (kinder)artsen en de bekende psychiaters Damiaan Denys en Jim van Os, verzetten zich tegen andere bekende psychiaters die volgens hen steeds prominenter „propageren dat euthanasie laagdrempeliger als behandeloptie beschikbaar gesteld moet worden”. Dat doen ze in mediaoptredens en met stichtingen.

Zo beoogt het eind vorig jaar opgerichte kenniscentrum Stichting KEA actief „de mogelijkheid van euthanasie bij psychische aandoeningen te vergroten”. De ondertekenaars van de brandbrief zijn daar fel op tegen. Ze zijn bang dat daarmee patiënten en naasten worden „aangezet tot het opeisen van euthanasie”. Als voorbeeld noemen ze een uitgebreid in de media belichte casus van een zeventienjarige patiënte. Jarenlang werd zij voor trauma’s en depressies behandeld - dat bleef zonder effect. Uiteindelijke is haar euthanasiewens ingewilligd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer