OpinieCommentaar
Diep verdeeld Amerika is nu vooral bij eenheid gebaat

Waar moet het heen met de Verenigde Staten van Amerika? Die vraag speelt al veel langer, maar is na de aanslag op Donald Trump van afgelopen zaterdag alleen maar pijnlijk actueler geworden. Het land is nu vooral bij eenheid gebaat.

Hoofdredactie
Verenigde Staten hebben nu vooral eenheid nodig. beeld AFP, Leon Neal
Verenigde Staten hebben nu vooral eenheid nodig. beeld AFP, Leon Neal

Dramatische gebeurtenissen laten doorgaans een vacuüm na, waarvan het altijd de vraag is wie daarin stapt en op welke manier. Dat is voor de aanslag op Trump niet anders. Alle ogen zijn vanzelfsprekend op de hoofdrolspeler zelf gericht. Maar ook de houding van president Joe Biden in de nasleep van deze schietpartij is beslissend voor de toekomst van het land.

Trump slaat vooralsnog een gematigde, zelfs verzoenende toon aan. „Dit is een kans om het land, zelfs de hele wereld, te verenigen”, sprak Trump kort na de aanslag.

Die woorden vormen echter bepaald geen garantie voor de komende tijd. Want Trump zal deze week een toespraak tot de Republikeinse Conventie houden als hij officieel als kandidaat voor het presidentschap wordt genomineerd. Daarin zal hij ongetwijfeld de aanslag op zijn leven een prominente plaats geven. De vraag is alleen hoe hij bij die gelegenheid de gebeurtenissen politiek zal duiden en welke rol ze in het vervolg van zijn campagne zullen spelen.

President Biden stond zondag vooral voor de opdracht om zich als staatsman op te stellen. Dat deed hij dan ook door het volk vanuit het Witte Huis rechtstreeks toe te spreken en tot kalmte op te roepen. Maar ondanks zijn toonzetting citeerde hij ook enkele voorvallen die zijn oproep om geweld geen plaats te geven moesten ondersteunen. Dat waren vooral incidenten waarbij Trump en zijn aanhang betrokken waren, zoals de Capitoolrellen van januari 2021.

Met het aanhalen van die voorbeelden impliceert Biden dat hij Trump nog altijd als een gevaar voor de Amerikaanse democratie ziet. De vraag is hoe hoog hij die boodschap gaat opspelen in het vervolg van de campagne. En vooral welke reactie van Trump dat zal oproepen.

Ondanks de logische terughoudendheid van nu, zal Biden de aanval op zijn rivaal op enig moment wel moeten openen, wil hij nog enige kans maken in de verkiezingsstrijd. Zeker na alle commotie over zijn zwakke optreden en de publieke discussie binnen zijn eigen Democratische partij over zijn kandidatuur. Of die aanvallen effect zullen hebben, is de vraag. Want volgens velen heeft Biden de race om het Witte Huis afgelopen zaterdag feitelijk al verloren.

Voor de toekomst van Amerika zal het beslissend zijn hoe beide kandidaten zich over de enorme polarisatie in de samenleving uitspreken. Die staat door de aanslag op Trump weer bovenaan de agenda. Het is te hopen dat beide leiders bij hun oproep tot eenheid blijven. Want de gebeurtenissen van zaterdag hebben alles in zich om de verdeeldheid aan te wakkeren. Met alle mogelijke dramatische gevolgen van dien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer