Een middaggebed in de zomer
In de helderwitte ruimte van de Grote Kerk in Harderwijk staan ruim twintig bezoekers op de zwarte tegels. Ze bidden een middaggebed in de zomer, voor deze wereld in nood, om vrede voor Israël, en voor iedereen die pijn lijdt aan het leven.
In de hal van de Grote Kerk hangt de tekst ”Bedankt! Als iedere bezoeker € 2,- of meer zou geven, kunnen we deze prachtige kerk openhouden”. Iemand schuift een milde gave door de gleuf van het offerblok. Iets verderop ligt het opengeslagen gastenboek op een tafeltje. Een bezoeker schreef daarin: „Als kind hier heel veel stapjes gezet.” En een ander vond: „Mooie kerk. Jammer voor de katholieken.”
In de maanden juli en augustus is er iedere zaterdag (12.30-13.15 uur) een middaggebed in de Grote Kerk. Vele voorgangers uit de regio werken mee aan dit nieuwe initiatief. Het thema voor deze zomer is ontleend aan de gewelfschilderingen van dit gebouw: de zaligsprekingen.
Op adem komen
Een vrouwelijke bezoeker doet graag aan het middaggebed mee, zegt ze. „Voor de eerlijkheid: ik kom ook schuilen voor de regen. Maar van zo’n stiltemoment kom ik toch ook weer een beetje op adem. En het is fijn dat de Bijbel opengaat. Dat geeft mij inspiratie.” Nee, liever geen naam in de krant. „Doe maar mevrouw W. uit Harderwijk.”
Er komt een grote groep ouderen binnen. Ze kijken rond, kijken omhoog, zeggen „Oh, wat geweldig” en „Ah, wat mooi”, maar gaan toch weer naar buiten. „Drie kwartier bidden, nou, alsjeblieft zeg!”
Bij het Bätzorgel brandt licht. De kroonluchters branden. Door de hoge ramen valt wat grijzig licht. Een moment van stilte hangt tastbaar onder de gewelven. Organist Henk Eijsenga speelt een fantasietje van J.S. Bach. Er klinkt een lied, ”Bless the Lord”. En dan is er een psalm, 146: „Zing, mijn ziel, uw God ter ere, zing voor Hem zo lang gij leeft.”
Om halftwee precies opent ds. L. Wüllschleger de bijeenkomst. „Heel erg welkom, dames en heren, broeders en zusters. Deze wereld is op een ongelooflijke manier in beweging. Hier vindt u rust, bezinning, verstilling. Deze Grote Kerk is een uitzonderlijk geschenk van ons voorgeslacht. Hier kunnen we luisteren naar Gods Woord, naar de zaligsprekingen uit Mattheüs.”
„Deze Grote Kerk is een uitzonderlijk geschenk van ons voorgeslacht” - Ds. L. Wüllschleger, Grote Kerk Harderwijk
Arm van geest
Vanmiddag gaat het om de eerste: „Zalig zijn de armen van geest.” Er kijken wat nieuwe bezoekers om het hoekje, even luisteren ze mee en gaan dan toch aarzelend in de zijbeuk zitten, nieuwsgierig naar wat komen gaat.
Wie de zaligsprekingen leest, zegt ds. Wüllschleger, kan niet anders dan zich erover verwonderen. „Hier lees je niet: „Wat gelukkig als je rijk bent”, maar: „Zalig ben je als je arm van geest bent.” Er staat niet: „Wat gelukkig als je eens goed met de vuist op tafel slaat”, maar: „Zalig ben je als je zachtmoedig bent.” Wie kan dít begrijpen? Hier betreden we een andere wereld, een wereld die botst met alles om ons heen. Wie die andere wereld wil leren verstaan, moet gaan in het voetspoor van Christus.”
In het middaggebed wordt gebeden om vrede in de wereld, om recht onder de volken, om gemeenschap tussen de mensen, om liefde die de ander geen kwaad doet. „Wij komen tot U, Die alle macht heeft. Onder dit tentdak dat gespannen is boven onze hoofden, roepen wij uit de diepte. Vanuit deze spelonk vol veiligheid belijden we voor U dat we broos en kwetsbaar zijn. We vragen om hulp voor mensen die het leven niet aankunnen, voor mensen die door niemand worden opgemerkt, voor iemand die pijn lijdt aan de ander, voor iemand die in de knoop zit met zichzelf, voor mensen die neerzitten bij de brokstukken van het leven, voor hen die ons dierbaar zijn, misschien als ze zelf nooit meer bidden.”
Het slotlied klimt omhoog, Gezang 21: „Alles wat adem heeft, love de Here, zinge de lof van Isrels God.”
Krentenbollen
In de zijbeuk is koffie of thee, met een krentenbol erbij. Aan een tafeltje zit Margreet Agteresch, lid van de hervormde gemeente en van de commissie voor missionaire gemeenteopbouw. Over de middaggebeden in de zomer zegt ze: „We willen dit prachtige gebouw gebruiken om mensen bekend te maken met de Bijbel, met de God van de Bijbel. Deze stenen spreken van Hem. Veel mensen zoeken ruimte voor meditatie. We hopen dat ze dat hier vinden, dat ze iets ervaren van de grote eeuwigheid.”
„We willen dit prachtige gebouw gebruiken om mensen bekend te maken met de Bijbel, met de God van de Bijbel” - Margreet Agteresch, lid hervormde gemeente Harderwijk