Maandag 1 juli: de huur gaat omhoog, internet wordt duurder
Zeker twee keer per jaar voelen de meeste Nederlanders in hun portemonnee de gevolgen van nieuwe wetgeving en prijswijzigingen: in januari en in juli. Ook andere regels hebben invloed op het dagelijks leven. Een greep uit de veranderingen die maandag ingaan.
Inkomen
Het wettelijk minimumloon gaat omhoog met de halfjaarlijkse indexatie. Voor een 15-jarige stijgt het bruto-inkomen van 3,98 naar 4,10 euro per uur. Het minimumloon stijgt met de leeftijd. Wie 21 jaar of ouder is, ontvangt vanaf maandag 13,68 euro per uur. Dat was 13,27 euro. Wie in die leeftijdsgroep 40 uur per week werkt, ontvangt bruto 71 euro per maand meer. Dat komt netto neer op bijna 45 euro.
In sommige cao’s is bepaald dat bij stijging van het minimumloon ook het loon in hogere schalen omhooggaat. In diverse cao’s is sowieso een loonsverhoging per 1 juli afgesproken.
Mét het minimumloon stijgen ook uitkeringen die daaraan gekoppeld zijn. Dit betreft WW, IOAW, IOAZ en AOW.
Kinderbijslag
Ouders van kinderen die extra zorg nodig hebben, krijgen vanaf 1 juli automatisch dubbele kinderbijslag. Het gaat om kinderen met een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz).
Huur
Corporaties mogen voor sociale huurwoningen maximaal 5,8 procent extra vragen. Dit geldt als de kale huur minimaal 300 euro per maand bedraagt. Is de huur lager, dan is de toegestane huurverhoging maximaal 25 euro.
Van mensen die in een sociale huurwoning wonen en meer verdienen dan de inkomensgrens, mag de corporatie een nog hogere huur vragen. De maximale stijging is afhankelijk van het inkomen en ligt tussen 50 en 100 euro.
Verhuurders van kamers, woonwagens en standplaatsen mogen de huur maximaal 5,8 procent verhogen. Voor ligplaatsen van woonboten is de maximale stijging 5,5 procent.
Huurcontract
Vanaf 1 juli krijgen nieuwe huurders in de meeste gevallen meteen een huurcontract voor onbepaalde tijd. Zowel particuliere verhuurders als woningcorporaties moeten dat aanbieden. Corporaties die eensgezinswoningen willen verkopen, zijn voortaan verplicht om die aan te bieden aan de huurders die er wonen.
Energie
Klanten van energieleverancier Vattenfall met een variabel contract en zonnepanelen betalen per 1 juli een vergoeding voor het terugleveren van stroom. Ook wie een nieuw vast contract afsluit krijgt daarmee te maken. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van hoeveel er teruggeleverd wordt. Is dat minder dan 500 kiloWattuur, dan hoeft de klant niets te betalen. Veel andere energieleveranciers brengen al langer terugleverkosten in rekening.
Wie een variabel energiecontract heeft, kan per 1 juli sowieso met nieuwe tarieven te maken krijgen. Leveranciers mogen de prijzen voor stroom en gas twee keer per jaar aanpassen: op 1 januari en op 1 juli.
Internet
Veel providers verhogen hun tarieven per 1 juli met een inflatiecorrectie.
Postzegels
PostNL maakt het versturen van brieven duurder. Het postbedrijf leed in het eerste kwartaal een verlies, wat vooral te wijten zou zijn aan hogere lonen voor de bezorgers. De prijs van een postzegel gaat van 1,09 naar 1,14 euro. In januari ging de prijs al met 8 cent omhoog.
Zorgpremie wanbetalers
Vanaf 1 juli gaat de zorgpremie met 14,60 euro omlaag voor mensen die door hun zorgverzekeraar bij het CAK zijn aangemeld. De zorgpremie wordt 160,60 per maand. Tot nu toe was dat 175,20 euro. Het gaat hier om mensen die zes maanden of langer een betalingsachterstand hebben bij hun zorgverzekeraar. Zij krijgen dankzij de verlaging meer ruimte om de achterstand aan te pakken. De premie van het CAK is hoger dan van de zorgverzekeraar. Wie met zijn zorgverzekeraar een betalingsregeling sluit, is daar het snelst van af.
Schulden
Als vanwege opgebouwde schulden onverhoopt de deurwaarder beslag legt op inkomen, heeft de betrokkene recht op een hoger bedrag om onder meer de huur en de boodschappen van te betalen. Per 1 juli gaat de maximale zogeheten beslagvrije voet voor een alleenstaande met een kleine 25 euro omhoog naar 2019 euro. Voor gehuwden met een of meer kinderen onder de 18 jaar stijgt dit bedrag van 2747 naar 2776 euro.
Reizen voor het werk
Organisaties met honderd of meer werknemers moeten vanaf 1 juli jaarlijks verslag uitbrengen over zakelijke reizen en woon-werkverkeer van hun medewerkers. Ze moeten bijhouden hoeveel kilometers die hebben gereisd, in welk type vervoermiddel en welke brandstof dat gebruikt. Wie zijn reiskosten declareert bij de baas, moet dit dus aangeven. De verplichting heeft alles te maken met het klimaatbeleid. De manier van reizen heeft invloed op de CO2-uitstoot.
Bedrijfsbus
Elektrische bedrijfsbusjes zijn door de batterijen meestal zwaarder dan 3500 kilo. Bestuurders moeten daarom vanaf 1 juli een vrachtwagenrijbewijs bezitten. Onlangs besloot het kabinet tot een verlengde gedoogregeling voor bedrijfswagens die vóór 1 oktober 2023 zijn aangeschaft. Daarin mag nog een jaar langer met een rijbewijs B worden gereden (tot een gewicht van 4250 kilo).
Tabak
Supermarkten en de horeca mogen geen tabak en e-sigaretten meer verkopen.
Huisdieren
Vanaf 1 juli mogen alleen zoogdieren worden gehouden of verkocht die op de wettelijke huis- en hobbydierenlijst staan. Die is trouwens best uitgebreid. Naast de kat, de hond en het konijn staan er ook exotische beesten op als de waterbuffel, de kameel en de woestijnslaapmuis.
Vogels, amfibieën en reptielen zijn gewoon toegestaan. Daarvoor bestaan nog geen lijsten.
Plastic doppen
Bij de meeste plastic flessen en drankverpakkingen blijven de doppen al vastzitten na het opendraaien. Vanaf 3 juli zijn fabrikanten verplicht om daarvoor te zorgen. De maatregel moet helpen voorkomen dat losse doppen op straat of in de natuur terechtkomen.
Vakantiedagen
Wie nog wettelijke vakantiedagen uit 2023 over heeft, is ze op 1 juli kwijt. Dan vervallen ze namelijk automatisch.