Zorgtoeslag omlaag, verkeersboetes omhoog; dit verandert er in 2024
Met ingang van een nieuw jaar verandert er steevast het een en ander op financieel gebied. Daarbij gaat het onder meer om belastingen en toeslagen. De belangrijkste wijzigingen op een rij.
Inkomen
Iemand die een modaal salaris verdient, 40.000 euro per jaar, ontvangt vanaf januari netto ongeveer 80 euro per maand extra. Dit blijkt uit berekeningen van salarisverwerker ADP. De toename wordt veroorzaakt door verhoging van de arbeidskorting en de algemene heffingskorting.
Wie het minimumloon verdient, ziet dit met ingang van 2024 met 3,75 procent toenemen, naar 13,27 euro per uur. Bijstand en AOW zijn aan het minimumloon gekoppeld en stijgen daarom mee.
Belangrijker voor veel werknemers wie het betreft: er is voor een andere manier van berekenen gekozen. Tot nu toe werd uitgegaan van een minimum maandloon dat op een werkweek van 36 uur was gebaseerd; vanaf het nieuwe jaar wordt er naar de daadwerkelijke uren gekeken. Daardoor gaan minimumloners die 40 uur per week werken er veel meer op vooruit dan de genoemde 3,75 procent: hun inkomen stijgt met 11,11 procent. Dat betekent concreet dat ze netto 266,75 euro per maand meer ontvangen.
Reiskostenvergoeding
Nadat de belastingvrije reiskostenvergoeding vele jaren op 19 cent per kilometer heeft gestaan, is die vorig jaar naar 21 cent gegaan. Nu stijgt hij verder, naar 23 cent. De thuiswerkvergoeding wordt met 20 cent verhoogd en gaat van 2,15 naar 2,35 euro.
Werkgevers zijn niet verplicht om deze bedragen te hanteren, maar zullen dat in veel gevallen wel doen.
Kinderbijslag
De kinderbijslag komt in 2024 uit op 279,49 euro (voor kinderen tot en met 5 jaar), 339,38 euro (6 tot en met 11 jaar) en 399,27 euro (12 tot en met 17 jaar). Per 1 januari is dat nog niet te merken, want deze bedragen worden pas uitbetaald na afloop van het eerste kwartaal, dus begin april.
Kindgebonden budget
Het kindgebonden budget per kind stijgt en meer mensen krijgen er recht op. Dat komt doordat de inkomensgrens wordt verhoogd. Op de site van de Belastingdienst kan een proefberekening worden gemaakt, om te zien hoe hoog de eventuele toeslag uitvalt.
Ook de kinderopvangtoeslag wordt aangepast. Die gaat van 8,97 naar 10,24 euro per uur.
Zorgtoeslag
De zorgtoeslag gaat in 2024 met maximaal 32 euro per maand omlaag. Dit omdat die in 2023 eenmalig was verhoogd, om de koopkracht te stimuleren. Die verhoging wordt nu teruggedraaid.
Pensioenopbouw
Tot nu toe bouwde een werknemer vanaf de leeftijd van 21 jaar pensioen op. Dat wordt met ingang van 2024 vanaf 18 jaar.
Huren
In de vrije sector stijgen de huren. De maximale huurverhoging is daar 5,5 procent. Voor sociale huurwoningen geldt een verhoging per 1 juli. Hoe hoog het percentage voor die groep huurders uitpakt, is nog niet duidelijk.
Deze huurders zullen in veel gevallen huurtoeslag ontvangen, en omdat die ook iets omhoog gaat, zullen de gevolgen voor hen naar verwachting beperkt blijven.
Hypotheek
Vanaf volgend jaar kunnen huizenkopers meer hypotheek krijgen als de woning een hoog energielabel heeft. Het maximale leenbedrag wordt namelijk gekoppeld aan de energiezuinigheid van het huis. Voor een woning met het hoogste label, A++++, kan het bedrag oplopen tot 50.000 euro extra hypotheek.
Energierekening
Er is nog een goede reden om een energiezuinige woning te kopen of het eigen huis (verder) te verduurzamen. De energierekening gaat namelijk omhoog. Dat is het gevolg van hogere belastingen en stijgende kosten van het netwerkbeheer. Het ziet ernaar uit dat de verhoging zich beperkt tot gemiddeld 10 euro per maand.
Het prijsplafond vervalt. Op dit moment heeft dat geen gevolgen, omdat de prijs van energie flink is gedaald. Mocht die echter opnieuw fors stijgen, dan zullen consumenten zonder vast contract dat direct merken.
Heffingen gemeente
De heffingen van de gemeenten stijgen de laatste jaren flink. In 2024 zal de gemiddelde huis- eigenaar er ongeveer 50 euro meer aan kwijt zijn. De tarieven variëren overigens sterk. Zo betaalde in 2023 een woningbezitter in Bunschoten 860 euro en een vergelijkbare inwoner van Montfoort ruim 1200 euro. Gemiddeld komt het bedrag in 2024 uit op 938 euro.
Dranken en sigaretten
Dat alcoholische dranken steeds zwaarder worden belast, is geen nieuwe ontwikkeling. Een flesje bier wordt 2 cent duurder en een fles wijn 13 cent. Opvallend is wel dat er op frisdranken en vruchtensappen meer belasting zal worden geheven. De zogenaamde verbruiksbelasting is nu bijna 9 cent per liter en dat wordt volgend jaar ruim 26 cent per liter. Voor mineraalwater geldt dit niet.
Ook tabakswaren worden in het nieuwe jaar duurder, maar pas vanaf 1 april. Een pakje sigaretten gaat vanaf dan zo’n 10,70 euro kosten. Nu is dat ongeveer 9 euro.
Postzegels
Wie veel kerstkaarten heeft verstuurd, kan het niet zijn ontgaan dat het verzenden van post steeds duurder wordt. Volgend jaar wordt dat er niet beter op. De prijs van een postzegel gaat van 1,01 naar 1,09 euro. Voor een brief naar het buitenland ben je 10 cent meer kwijt. Die gaat 1,75 euro kosten.
Verkeersboetes
Wie ervoor kiest om de kaarten zelf rond te brengen, doet er goed aan daarbij op zijn of haar snelheid te letten. De verkeersboetes gaan namelijk 10 procent omhoog. Zo kost 20 kilometer te hard rijden binnen de bebouwde kom 240 euro. Rijden met een telefoon in de hand gaat 420 euro kosten en onnodig links rijden op de snelweg 270 euro.
Reizen
Voor de meeste automobilisten die zich aan de regels houden, zullen de kosten niet direct stijgen. In het verleden werden de accijnzen op benzine elk jaar verhoogd, maar in 2024 gebeurt dat niet. Eigenaren van vervuilende dieselwagens gaan wel meer wegenbelasting betalen. Daarbij gaat het vooral om auto’s zonder roetfilter, die voor september 2009 zijn gebouwd.
Het belastingvoordeel op elektrische en hybride voertuigen wordt in 2024 gehandhaafd. Vanaf 2025 zal dit worden afgebouwd.
De kosten van openbaar vervoer worden niet verhoogd. Dat was wel de bedoeling, maar de Tweede Kamer zette een streep door deze plannen van het kabinet.
Wat wel iets duurder wordt is vliegen. De belasting per vertrekkende passagier gaat in 2024 naar 29,05 euro. Dat was 26,43 euro.
Zorgpremie
De zorgpremie gaat volgend jaar met gemiddeld 9 euro stijgen. Afhankelijk van het soort verzekering verschillen de prijsstijgingen en premies. Zo kost de duurste basisverzekering 170,95 euro per maand en betaal je voor de goedkoopste verzekering 131,95 euro per maand. De premie voor de Principe Polis van De christelijke zorgverzekeraar (voorheen Prolife zorgverzekering) komt uit op 143,45 per maand.
Belastingvrij schenken
Elk jaar kunnen ouders belastingvrij een bedrag aan een of meerdere kinderen overmaken. In 2023 betrof dit 6035 euro. Dit gaat omhoog naar 6633 euro. Voor schenkingen aan anderen gaat het om een verhoging van 2418 naar 2658 euro.
De eenmalige verhoogde belastingvrije schenking verdwijnt. In 2023 kon nog maximaal 28.947 euro extra belastingvrij aan kinderen of anderen worden gegeven als er sprake is van de aanschaf of verbouwing van een eigen woning. Met ingang van volgend jaar is dit niet meer mogelijk.
Vermogen
De belastingtarieven in box 3 worden verhoogd. Wie meer vermogen bezit dan de belastingvrije grens (57.000 voor een alleenstaande en 114.000 voor fiscale partners) betaalt volgend jaar 36 procent belasting over het fictieve rendement van spaargeld en beleggingen boven die grens. In 2023 was dat 32 procent. Voor beleggingen rekent de fiscus met een rendement van 6,04 procent. In 2023 was dat 6,17 procent. De rendementen op spaargeld en op schulden worden later pas vastgesteld.
Rente studieschuld
Veel jongeren hebben een lening bij de Dienst Uitvoering Onderwijs. Lange tijd hoefden ze hierover geen rente te betalen, maar dat is veranderd. Op leningen die in 15 jaar moeten worden terugbetaald, geldt in 2023 een rente van 2,95 procent. Op leningen die binnen 35 jaar moeten worden terugbetaald, is dat 2,56 procent.