„Zonder vakantiegeld redden we het niet”
Meer dan een op de tien Nederlanders gebruikt het vakantiegeld niet om op vakantie te gaan, maar om vaste lasten te betalen. „Zonder dat geld redden we het niet.”
Martin Vink uit Pijnacker is de enige niet, zo blijkt uit onderzoek van prijsvergelijker Pricewise. Maar liefst 11 procent heeft het vakantiegeld nodig om rond te komen. Terwijl het daar niet voor is bedoeld. Het fenomeen vakantiegeld werd een halve eeuw geleden geïntroduceerd als prikkel om werknemers aan te sporen op vakantie te gaan, met het idee dat ze daardoor langer fit en gemotiveerd blijven.
Vink is echter eenverdiener en heeft in zijn gezin met chronische ziekte te kampen. „Mijn vrouw heeft voor ons huwelijk ongeveer twee jaar veertig uur kunnen werken. Toen kreeg ze een bromfietsongeluk en daar herstelde ze niet van. Een peesplaatontsteking in haar heup heeft haar acht jaar beziggehouden. Toen ze steeds meer op haar uitkering werd gekort, was er een rechtszaak voor nodig om het UWV bakzeil te doen halen.
Een halfjaar later werd ze weer gekort. Toen had ze niet de energie om ertegenin te gaan. Inmiddels werkte ze zestien uur per week; meer ging niet. Pas in 2020 is een diagnose gesteld: ze heeft een bindweefselaandoening. We herkenden het in onze dochter en onze zoon: ze hebben dezelfde verschijnselen. Daardoor kunnen ze minder uren per dag naar school. Doordat ze hoogbegaafd zijn, lukt het toch om vwo te doen. Gelukkig is er op de middelbare school meer flexibiliteit dan op de basisschool.”
Afgestraft
Doordat bij Vinks echtgenote niet eerder een diagnose is gesteld, kreeg ze toen geen arbeidsongeschiktheidsuitkering. En nu krijgt ze geen uitkering doordat ze geen arbeidsverleden heeft opgebouwd. Daarnaast zijn de zorgkosten erg hoog geweest vanwege het ontbreken van de diagnose. „We staan constant met lege handen.”
Vink was zelf twintig jaar koelmonteur, ook nog even vrachtwagenchauffeur en sinds twee jaar vastgoedadviseur. „Door hard werken heb ik nu een redelijk salaris, maar het werk staat zwaar onder druk door alle praktische problemen rondom vrouw en kinderen. Ik ben, tegen wil en dank, eenverdiener en dat wordt in Nederland fiscaal afgestraft. De overheid begint ook op het pensioen van eenverdieners te beknibbelen. De vraag die vaak bij mij opkomt is: mag je eenverdieners wel zo aanpakken als een van de partners niet in staat is om te werken? Zou dat juridisch eens aangevochten kunnen worden?”
„Mag je eenverdieners wel zo aanpakken als een van de partners niet in staat is om te werken? Zou dat juridisch eens aangevochten kunnen worden?” - Martin Vink, eenverdiener
Rolstoelbus
Op vakantie gaat het gezin niet. „We hebben het een paar keer geprobeerd, maar er waren te veel belemmeringen, dus het vakantieplezier woog daar niet tegen op. En financieel kon het niet. Maar we hebben ons niet zorgen hoeven maken over wat we aan zouden trekken of over wat we zouden eten. Wat de Bijbel hierover schrijft, blijkt waarheid.”
Sinds begin dit jaar staat een rolstoelbus voor de deur. Voordat hij kwam, schreef Annette Vink op Facebook: „Wat zou het fijn zijn als ik weer zelf de kinderen naar school kan brengen als dat nodig is. Als we weer als gezin met z’n allen weg kunnen, misschien gewoon weer naar de kerk met z’n vieren. En zélfs de benodigde rolstoelen mee kunnen nemen. Want ja; een boswandeling of strandwandeling zit er niet in als we alle drie zelf moeten lopen (Jurre kan 150 meter lopen, Noah 300 meter en ik geen stap).”
De bus kwam er. „Door een bijdrage van het gemeentebestuur en een donatieactie”, zegt Martin Vink. „Maar de 4000 euro voor kniegas en 3000 euro voor een speciale bijrijdersstoel moeten we zelf betalen. De financiële regelingen van de overheid zijn persoonsgericht. Er wordt geen rekening mee gehouden dat drie mensen in één gezin veel extra hulp nodig hebben. Daardoor val je vaak overal tussendoor. Juist als je geen tijd hebt om de vele verschillende wetten te (her)kennen, heb je ze het hardst nodig, maar is er geen instantie die je hierbij helpt, zo is onze ervaring.” Het vakantiegeld is nodig om rond te kunnen komen. „Eigenlijk al twintig jaar.”
Schulden
Volgens het onderzoek van Pricewise gebruikt 14 procent van de jongeren hun vakantiegeld om achterstanden of schulden af te lossen, net als 14,3 procent van de 40- tot 49-jarigen.
Voor bijna 17 procent van de huishoudens met kinderen tot twaalf jaar is het dit jaar te duur om op vakantie te gaan. Een op de vijf Nederlanders geeft aan minder lang te gaan, omdat alles duurder is geworden. Twaalf procent gaat sowieso nooit op vakantie.
Hoewel de energieprijzen en de inflatie zijn gedaald, blijft het voor veel mensen nog steeds lastig om rond te komen, stelt directeur Hans de Kok van Pricewise. Mensen die net onder modaal verdienen, zullen dit jaar netto wel iets meer vakantiegeld krijgen, doordat de inhouding van de loonbelasting is veranderd. Mensen met een modaal inkomen of hoger ontvangen echter een bedrag dat lager of gelijk is aan afgelopen jaar.