EconomieVis
Minister Adema: Eet meer vis en minder vlees

Nederlanders eten te weinig vis voor een gezond voedingspatroon. Daarom blijft vis buiten de eiwittransitie, schrijft demissionair minister Piet Adema (Voedselkwaliteit) in een brief die hij woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Minister Adema voer in de zomer van 2023 mee met een flyshootkotter.. beeld ANP, Remko de Waal
Minister Adema voer in de zomer van 2023 mee met een flyshootkotter.. beeld ANP, Remko de Waal

Met de eiwittransitie streeft de overheid naar een verschuiving in het voedselpatroon van dierlijk naar plantaardig eiwit. In 2022 kwam 60 procent van de eiwitten die Nederlanders consumeren uit dierlijke bronnen en 40 procent uit plantaardige. In 2030 moet die verhouding fiftyfifty zijn.

Minder vlees eten, met name rood en bewerkt vlees, ziet Adema als de enige manier om dat te bereiken. Dit is goed voor de gezondheid van Nederlanders, is beter voor het milieu en vermindert de afhankelijkheid van de import van soja.

Adema kondigde begin maart in een interview met het Reformatorisch Dagblad al aan dat hij bij de eiwittransitie een uitzondering voor vis en schaal- en schelpdieren wilde. Een update over die transitie die hij een aantal weken later naar de Kamer stuurde, zweeg daar echter over. „Een vreselijke omissie”, vond de minister toen hij daarmee werd geconfronteerd.

In zijn brief van woensdag zet hij dat recht. De bewindsman noemt vis “een gezond en duurzaam alternatief” voor andere dierlijke eiwitten. Hij wijst erop dat slechts 60 procent van de Nederlanders het advies van de Gezondheidsraad volgt, om minstens één keer per week vette vis te eten.

Vissen in windparken

Adema gaat in zijn brief ook in op de mogelijkheden voor visserij in windparken. Daarbij maakt hij onderscheid tussen passieve visserij (visserij met stilstaande netten of kooien) en actieve visserij (visserij met bewegend vistuig).

Een beperkte proef in windpark Borssele, voor de Zeeuwse kust, wijst uit dat passieve visserij daar „mogelijk en veilig lijkt te zijn”. Tegelijk concluderen de onderzoekers dat deze aanpak de bestaande visserijpraktijk „slechts kan aanvullen en niet kan vervangen”.

De Kamer heeft in een motie van BBB-Kamerlid Caroline van der Plas gevraagd om onderzoek te doen naar actieve visserij. Daarover heeft Adema nog weinig te melden. In een enquête wordt belanghebbenden, zoals vissers, de windsector en natuurorganisaties, gevraagd hoe zij daar tegenover staan. Daarna wordt een onderzoeksplan opgesteld. Als actieve visserij in windparken wordt toegestaan, zal dat niet eerder dan in 2028 het geval zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer