Kerk & religieBidstond generale synode CGK
Ds. Schenau op bidstond CGK: Erken maar dat de Heere het weet

„We hoeven alleen nederig en klein te erkennen: Heere, U weet het.” Dat zei ds. J.G. Schenau tijdens de bidstond voor de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), donderdagavond. „Dan zal het alles van de Heere zijn.”

Huig de Koning
In de Grote of Laurentiuskerk in Rijnsburg werd donderdagavond een bidstond gehouden voor de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken. beeld Fred Libochant Fotografie
In de Grote of Laurentiuskerk in Rijnsburg werd donderdagavond een bidstond gehouden voor de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken. beeld Fred Libochant Fotografie

De bidstond, die ongeveer 350 bezoekers trok, had plaats in de Grote of Laurentiuskerk in Rijnsburg. Ds. Schenau, voorzitter van de laatstgehouden synode van Dordrecht-Nunspeet (2019-2022), mediteerde aan de hand van Ezechiël 37:3 over de doodsbeenderen.

Ezechiël wordt ontboden bij de doden, aldus ds. Schenau. „Die doden zijn Israël. Een vallei vol dorre doodsbeenderen. In Israël werden de doden met zorg en liefde begraven. Onbegraven liggen was een schande, het was een vloek.”

Hoe komt het dat deze beenderen zo doods en dor zijn geworden? „Deze doden kunnen niks meer horen, omdat ze eerst zo lang niet wilden horen. Er was geen eerbied voor de Heere en geen liefde voor elkaar.”

Hardheid

„Bij de sluiting van de vorige synode is erover gesproken dat wij als kerken zo dreigen te worden”, zo memoreerde de predikant uit Nunspeet. „Een kerkverband in ontbinding.”

Is het dan echt zó erg? „Zet het niet te vlotjes weg als een oordeel van God. In veel plaatsen wordt zegen gezien. Pas op dat je de Heere niet tekortdoet.”

Toch geldt: de Heere gaat het geheel van bijvoorbeeld een kerkverband ter harte, zei ds. Schenau. „Wat verbindt ons dan nog, hoe horen wij dan nog samen? Is er nog ontzag voor de Heere en liefde voor elkaar?”

In de westerse wereld staat geen heilig huis meer overeind, aldus de predikant. „Het recht struikelt over de straten en de liefde verkilt. Barmhartigheid moet wijken voor hardheid.” Sijpelt dit ook niet over de drempel van de kerk, zo vroeg hij zich af.

Ontferming

Op de vraag of de beenderen zullen herleven, geeft Ezechiël het mooiste antwoord dat er is, stelde ds. Schenau vast. „U weet het.” Dat antwoord geldt ook voor deze synode, zei hij. „Wat voor Ezechiël een vraag is, is voor de Heere een weet: er is hoop op herleven door de ontferming van de Heere alleen.”

Hoe weten we dat nu voor onszelf? „Dat weten we door het Woord van God; daarom moeten we dankbaar zijn voor de prediking.” Belangrijk is daarbij dat de prediking getrouw is. „Priesterlijk als bediening van de verzoening.” Profetisch preken is in de huidige tijd van groot belang, aldus de predikant. „Wegen afsnijdend en wegen openend.”

Dat kan dienend zijn voor elke synode, zei ds. Schenau. „De voortgang van de verkondiging van Gods Woord heeft een machtige belofte in zich: leven uit de dood.”

Pasen

Ezechiël is getuige van een groot wonder. „Er komt beweging in die botten, er komt vlees en een huid op, het worden weer mensen. Dat wijst op Pasen, de opstanding van Jezus Christus.”

Laat prediking vooral prediking van deze Christus blijven, zo gaf ds. Schenau aan. „Als die roep niet meer klinkt, dan heeft de kerk geen bestaansrecht meer.”

„Vergeet de stille omgang niet, het gaat erom dat de Heere aan zijn eer komt” - Ds. J.G. Schenau, preses laatstgehouden synode CGK

Toch werd het stil in het dal, ondanks dat er weer volledige lichamen waren. „Er was nog geen geest in hen. Je kunt een kerk zijn met van alles om het lijf, maar zonder geestelijk leven. De eerbied voor de Heere en de aanbidding van het Lam, lof en liefde; daar is de Heere op uit.”

Wij mogen biddend profeteren op de komende generale synode, aldus ds. Schenau. „Vergeet daarbij de stille omgang niet, het gaat erom dat de Heere aan zijn eer komt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer