Kerk & religie
Ds. Van der Zwan tijdens bidstond synode CGK: Verwachtingsvol leven

„Het Evangelie klonk de afgelopen dagen in meer dan 180 christelijke gereformeerde kerken. We kunnen over veel verschillen, maar we zijn het erover eens dat Jezus is opgestaan. Er is reden om verwachtingsvol te leven.”

Van onze correspondent
Grote Kerk in Dordrecht. beeld RD, Henk Visscher
Grote Kerk in Dordrecht. beeld RD, Henk Visscher

Dat zei ds. A. van der Zwan, predikant van de christelijke gereformeerde kerk (cgk) van Dordrecht-Centrum maandagavond tijdens een bidstond in de Grote Kerk in Dordrecht. Die vond plaats aan de vooravond van de heropening van de generale synode van het kerkverband.

De oproep om samen te bidden kwam van de roepende kerken van de generale synode: de gemeenten in Dordrecht-Centrum en Dordrecht-Zuid samen. De landelijke kerkvergadering komt vanaf deze dinsdag bijeen in Nunspeet. Op de agenda staan onder meer de onderwerpen kerkelijke eenheid en vrouw en ambt.

De bidstond werd gehouden in dezelfde kerk waar de Synode van Dordrecht van 1618-1619 geopend werd. Hier werd ook in 2019, bij de opening van de Christelijke Gereformeerde synode, een bidstond gehouden, toen geleid door ds. P. D. J. Buijs. Maandag voerden de plaatselijke predikanten ds. R. Jansen (gebed) en ds. A. van der Zwan (meditatie) het woord. Rondom de kansel zaten de kerkenraden van deze gemeenten. Er was een goede opkomst.

Behalve psalmen werd tijdens de dienst één gezang gezongen: ”Eén naam is onze hope”. Ds. Van der Zwan mediteerde over 1 Korinthe 15:58: „Zo dan, mijn geliefde broeders! Weest standvastig, onbewegelijk, altijd overvloedig zijnde in het werk des Heeren, als die weet, dat uw arbeid niet ijdel is in de Heere.”

Hij begon met het beeld van een vuurtoren die hij eens zag toen hij aan de kust van Normandië met vakantie was. De vuurtoren, die dateerde uit 1834 en 52 meter hoog was, stond 800 meter uit de kust op een rotsig eilandje. Hij moest schepen de juiste koers wijzen, ook in de kolkende golven.

Dat bracht de predikant erbij dat het fundament van de vuurtoren stevig moest zijn, evenals dat van de kerk. „De Heere Jezus is het fundament. Hij heeft de dood overwonnen. Door Hem heeft het leven zin. Paulus heeft dat Evangelie verkondigd.”

Ds. Van der Zwan zei dat er in de gemeente te Korinthe verdeeldheid was over de opstanding. „Paulus zegt: „Houd vast aan de opstanding, want dat hangt samen met de zaligheid.” Dat Evangelie klonk de afgelopen dagen in meer dan 180 christelijke gereformeerde kerken. We kunnen overal over verschillen, maar we zijn het erover eens dat Jezus is opgestaan. Er is reden om verwachtingsvol te leven.”

De predikant wees opnieuw op de vuurtoren bij het noemen van de woorden standvastig en onbeweeglijk. „Er is een kolkende zee om ons heen. Alles is in beweging. Maar Gods onfeilbare Woord biedt houvast.”

Liefdewerk

Het werk in de kerk is liefdewerk, aldus ds. Van der Zwan. „We hebben liefdevol te zijn, naar buiten en naar binnen toe. Christus heeft mensen aan elkaar gegeven in de kerk als broeders en zusters. Ze horen bij het gezin.”

Het werk in de kerk kan zwaar zijn. „Het kan spannend zijn en moeitevol. Het kan zo veel kosten dat je je afvraagt: houd ik het wel vol in deze wereld, in deze kerk? Je kunt je ook de vraag stellen of het werk wel zin heeft. Paulus zegt dat het werk niet zinloos is in de Heere. We mogen blijven geloven dat het onze Kurios niet uit de hand loopt.” Na de zegen zongen de aanwezigen ”U zij de glorie, opgestane Heer!” Het was in de invallende avondschemering tot ver buiten het historische kerkgebouw te horen.

> rd.nl/synodecgk voor een liveblog

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Synode CGK

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer