PolitiekEuropese verkiezingen
CU kwam 20.979 stemmen tekort voor EP-zetel, SGP had er 26.997 ‘over’

De ChristenUnie kwam bij de Europese verkiezingen 20.979 stemmen tekort om haar zetel in het Europees Parlement te behouden. De SGP haalde juist 26.997 stemmen meer dan nodig voor een zetel.

Een reclame voor de SGP langs de A15 bij Hardinxveld-Giessendam. beeld Cees van der Wal
Een reclame voor de SGP langs de A15 bij Hardinxveld-Giessendam. beeld Cees van der Wal

Dat blijkt uit de officiële verkiezingsuitslag die de Kiesraad woensdag vaststelde. Om één zetel te halen, waren 201.039 stemmen nodig. De opkomst lag met 46,2 procent ruim 4 procentpunt boven die in 2019. Het aantal stemmen dat nodig is voor een zetel wordt bepaald door het totaalaantal geldige stemmen te delen door het aantal te verdelen zetels.

In totaal werden er 180.060 stemmen uitgebracht op de ChristenUnie. De partij communiceerde voor de verkiezingen dat er 180.000 stemmen nodig waren voor een zetel, maar door het relatief hoge aantal geldige stemmen, viel dit aantal dus ruim 20.000 hoger uit. De partij verliest dan ook haar zetel in Brussel.

Van de CU-stemmers koos 77 procent voor lijsttrekker Anja Haga en 4 procent voor de nummer twee, Anne Strijker. Andere stemmentrekkers waren de drie onderste kandidaten op de lijst: oud-Kamerleden Joël Voordewind en Stieneke van der Graaf en voormalig staatssecretaris Paul Blokhuis. Zij kregen allen 2 procent van de stemmen.

Verder stemden 1075 kiezers op Eppo Bruins, nummer vijftien op de CU-lijst. Het voormalig Kamerlid is kandidaat-minister van Onderwijs in het nieuwe kabinet en heeft zijn partijlidmaatschap van de ChristenUnie opgezegd.

Record

De SGP komt uit op 228.036 stemmen. Daarvan ging 85 procent naar lijsttrekker Bert-Jan Ruissen, 4 procent (9276 stemmen) naar lijstduwer en oud-partijleider Kees van der Staaij en 2 procent (3835 stemmen) naar de nummer zes, Nathanaël Middelkoop.

Niet eerder haalde de SGP zo veel stemmen. Het vorige record stond op 218.950 stemmen en werd gevestigd bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Twee zetels

CU en SGP deden jarenlang gezamenlijk mee aan de Europese verkiezingen en haalden de afgelopen decennia steeds twee zetels. In 2022 maakte de CU echter kenbaar dit keer niet met een combilijst de verkiezingen in te willen gaan.

Opgeteld haalden de twee christelijke partijen bij de verkiezingen van 6 juni genoeg stemmen om opnieuw twee EP-zetels te halen. Kanttekening bij die rekensom is wel dat het de vraag is hoeveel kiezers daadwerkelijk op een combilijst zouden hebben gestemd. Maar ook als ruim 88.000 van de huidige CU- en SGP-stemmers waren thuisgebleven, zou de partijcombinatie twee zetels hebben gehaald.

De laatste restzetel ging naar Volt. De 319.483 stemmen die de partij haalde, staan gelijk aan 1,59 EP-zetels; dat werden er uiteindelijk dus twee.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer