Europese verkiezingen
Ruissen: Historische uitslag voor SGP

Dankbaarheid overheerst bij de SGP nu de partij haar zetel lijkt te behouden in het Europees parlement. „Dit kun je gerust historisch noemen.”

SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen, zijn vrouw en Tweede Kamerleden Van Dijk, Stoffer en Flach (vlnr.) schudden elkaar de hand na de voorlopige exitpoll. beeld Cees van der Wal
SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen, zijn vrouw en Tweede Kamerleden Van Dijk, Stoffer en Flach (vlnr.) schudden elkaar de hand na de voorlopige exitpoll. beeld Cees van der Wal

Dat zegt SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen in een eerste reactie op de exitpoll van de Europese verkiezingen tegen het Reformatorisch Dagblad. De SGP lijkt daarin haar zetel te behouden.

Ruissen wil nog een slag om de arm houden, omdat de definitieve uitslagen zondagavond volgen. „Maar we zijn heel blij dat we zelfstandig (als SGP-lijst, red.) een zetel lijken te gaan bemachtigen, ook gelet op het feit dat de opkomst bij deze verkiezingen veel hoger lag dan de vorig keer.”

Bij de SGP overheerst de dankbaarheid, zegt Ruissen. „Bovenal naar de Heere. Hij is het die er boven staat en alles bestuurt.

Krachtsinspanning

Europarlementariër Ruissen blikt terug op een campagne die volgens hem „breed gedragen werd, ook van onderop.” De SGP tastte diep in de buidel voor de verkiezingscampagne, die naar eigen zeggen „misschien wel de belangrijkste ooit” was. Van alle partijen gaven de staatkundig gereformeerden het meeste geld uit aan advertenties om stemmen te trekken. „Het is erop of eronder”, zei de partij daar eerder over tegen het Reformatorisch Dagblad . „Indrukwekkend”, noemt Ruissen de krachtsinspanning van zijn partijgenoten.

De definitieve uitslagen volgen zondagavond laat. Hoe Ruissen die gaat volgen, weet hij nog niet. „Ik wil de komende twee dagen even rust nemen met mijn vrouw. Ongetwijfeld gaan we op maandag een moment prikken waarop we bij elkaar komen om de definitieve uitslag te volgen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer