Land van melk en honing?
1750 ton peren, 46 ton pruimen, 48 ton perziken, 60 ton nectarines, 80 ton avocado's, 6000 ton tarwe voor kuilvoer, 263 ton hooi, 200 ton knoflook, 300 ton bonen, 1200 ton maïs en 400 ton tomaten. Trots werd tijdens de Sjavoeotviering in onze kibboets meegedeeld wat Afiks landerijen –ondanks alles– dit jaar hebben opgebracht.
Van alle Bijbelse feesten wordt Sjavoeot het grootst gevierd in de kibboets. Reden hiervoor is het feit dat Sjavoeot aan de basis een oogstfeest is en het principe van een kibboets een collectieve landbouwnederzetting is. De jaarlijkse viering van Sjavoeot in de kibboets is een belevenis waar het hele dorp aan deelneemt en waarbij ook stadsmensen graag komen kijken. Dit jaar moesten ruim vijftig Israëlische kibboetsen het feest elders vieren. Deels omdat verwoeste kibboetsen nog niet herbouwd zijn, maar ook omdat veel kibboetsen nog altijd geëvacueerd zijn.
In Afik konden we gelukkig Sjavoeot vieren. Het feest werd ingeluid met een mededeling: „In geval van sirene, direct op de grond gaan liggen en je hoofd beschermen.” Een gezamenlijke maaltijd met zo'n 400 deelnemers volgde. Iedere familie bracht een item voor het meterslange buffet mee. Na een snelle opruimronde begon de traditionele Sjavoeotpresentatie. De eerstelingen van de velden van Afik werden een voor een gepresenteerd, traditionele dansen opgevoerd, het verhaal van Ruth en Boaz verteld, en versierde landbouwvoertuigen reden een showronde.
De stemming was zowel feestelijk als bedrukt. Weer een feest in oorlogstijd. Daarbij was het een bijzonder zwaar jaar voor de landbouw. Deels is de oogst verloren gegaan doordat er geen personeel was – het buitenlandse personeel is na het uitbreken van de oorlog grotendeels teruggegaan naar hun thuisland, ander personeel werd voor het leger opgeroepen.
Ook andere oorlogsgerelateerde factoren hadden negatieve invloed. Landerijen waren ontoegankelijk doordat ze in risicozones liggen, beschadigd door oorlogsterreur, verbrand door inslagen. Tel daarbij op dat er dit jaar buitengewoon veel schade door weersomstandigheden werd gemeten, het hoogste cijfer in acht jaar tijd.
Sinds Talmoedische tijden wordt tijdens Sjavoeot ook Matan Thora gevierd: het ontvangen van de Thora op de berg Sinaï. Waar de sjabbat van Simchat Thora –7 oktober 2023– een van de zwartste dagen in de Israëlische historie is, werd 8 maanden later de sjabbat van Matan Thora er één met een groot lichtpunt: de bevrijding van vier gijzelaars uit de Gazastrook. In de hoop dat deze mooie verbinding een keerpunt markeert, vertrouwen we erop dat het de landbouwsector in Israël komend jaar beter vergaat.