Kerk & religieCrosby-Schøyen Codex
Een van de oudste boeken ter wereld –met tekst Jona en 1 Petrus– brengt 3,6 miljoen euro op

Een van de oudste boeken ter wereld, de Crosby-Schøyen Codex, is dinsdag voor 3.065.000 pond (ruim 3,6 miljoen euro) in Londen geveild. De Codex bevat onder andere de oudst bekende editie van de Bijbelboeken Jona en 1 Petrus.

Afbeelding van de Crosby-Schøyen Codex. beeld Christie’s
Afbeelding van de Crosby-Schøyen Codex. beeld Christie’s

Veilingbureau Christie’s verwachtte dat het boek voor een bedrag tussen de 2 en 3 miljoen pond verkocht zou worden. Dat is dus nog iets meer geworden .

De codex, geschreven in koptisch schrift op Egyptisch papyrus, dateert uit de periode 250-350 na Christus en werd samengesteld in een van de oudste christelijke kloosters, in Egypte. Het liturgische boek, dat 104 bladzijden (52 bladen) telt, bevat naast de oudst bekende edities van de Bijbelboeken Jona en 1 Petrus onder meer een preek voor de paasmorgen.

De codex is van bijzonder grote historische waarde, zei Eugenio Donadoni, senior expert middeleeuwse  handschriften en renaissancehandschriften bij Christie’s, eerder tegen persbureau Reuters . „Het was juist in die periode dat de papyrusrol begon te veranderen in de codexvorm. Er kwamen dus boeken zoals we die vandaag nog steeds kennen.”

Volgens Donadoni gebruikten de monniken in Opper-Egypte het boek bij „de vroegste paasvieringen, slechts een paar honderd jaar na Christus en, zeg, honderd jaar nadat het laatste Evangelie was geschreven.”

De codex werd ontdekt in de jaren vijftig van de vorige eeuw, in dezelfde periode als de Dode Zeerollen. Hij werd in 1988 aangekocht door de gerenommeerde Noorse manuscriptverzamelaar  dr. Martin Schøyen . Die liet de codex nu veilen, samen met andere werken uit zijn enorme collectie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer