PolitiekJoodse conferentie
Bikker: Nodig om net als Esther op te staan tegen antisemitisme

Het is in deze tijd opnieuw nodig om net als koningin Esther aan het hof van koning Ahasveros op te staan tegen het kwaad van het antisemitisme.

Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreekt tijdens de tweedaagse bijeenkomst van de European Jewish Association in Amsterdam. beeld ChristenUnie
Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreekt tijdens de tweedaagse bijeenkomst van de European Jewish Association in Amsterdam. beeld ChristenUnie

Dat zei ChristenUnieleider Mirjam Bikker maandagavond tijdens de tweedaagse conferentie van de European Jewish Association in Amsterdam.

Esther doorzag het plan van Haman om het Joodse volk in het Perzische rijk af te slachten en wist uiteindelijk met gevaar voor eigen leven een verschrikkelijke pogrom te voorkomen, zo verwoordde Bikker de in het Bijbelboek Esther beschreven gebeurtenissen.

„Uiteindelijk komt het neer op de vraag: wie ben ik?” aldus Bikker. „Verhef ik mijn stem daar waar ik mijn mening kan uiten? Moet ik iets zeggen als ik iemand een antisemitische opmerking hoor maken, of als ik zie dat een Joodse jongen met een keppeltje wordt uitgescholden op een treinstation? De gebeurtenissen van 7 oktober en de nasleep ervan hebben deze vraag alleen maar urgenter gemaakt.”

Er is volgens Bikker zowel een gemeenschappelijke als een individuele verantwoordelijkheid om het antisemitisme tegen te gaan.

Deze dinsdag stemt de Tweede Kamer over een initiatiefnota van VVD en ChristenUnie die beoogt de aanpak van antisemitisme te versterken. De nota vraagt om een harder optreden tegen antisemitische leuzen en spreekkoren in bijvoorbeeld voetbalstadions. Ook willen beide partijen dat de Holocausteducatie op scholen wordt uitgebreid. Socialemediaplatforms moeten als het aan de twee ligt harder optreden tegen de verspreiding van antisemitische berichten.

Oud-CU-leider Gert-Jan Segers werd op de conferentie in het zonnetje gezet. Hij ontving uit de handen van Joodse leiders de King Solomon Award „voor zijn onvermoeibare en standvastige inzet voor de veiligheid van de Joodse gemeenschap”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer