OpinieColumn
Wilt u meer of minder Brussel?

Kritiek wordt het Europese besluitvormingsapparaat niet bespaard. Dat hoeft ook niet, als we maar niet vergeten dat de EU ook voordelen bracht en brengt.

Ds. J. Belder
beeld RD
beeld RD

Nederland heeft wellicht binnenkort zijn nieuwe regering. De niet-partijgebonden Dick Schoof, voormalig PvdA’er, gaat de kar trekken. Het grote affakkelen van de beoogde premier is in volle gang. Hoe bestuurbaar zal dit land de komende tijd zijn…? Maar eerst is er deze week de verkiezing van het Europarlement. Donderdag 6 juni bijt Nederland het spits af. Eenmaal per vijf jaar mogen we onze stem uitbrengen voor –of tegen– Europa. De belangstelling is doorgaans gering, scepsis en onverschilligheid scoren aanmerkelijk hoger. Europa is voor velen een ver-van-mijn-bedshow, een lastpak en een dwingeland.

Voordat de rest van Europa stemt, zal bekend zijn waarvoor Nederland koos. Dat wij niet stemmen op vrijdag, zaterdag of zondag is uit respect voor minderheden met hun specifieke dagen. Reken maar dat de wereld onze stembusgang met argusogen volgt. Gaat rechts weer aan kop? Voor links is rechts al snel ”ultra” en ”extreem”, synoniemen voor populisme en fascisme. We zijn democratisch, maar met mate, zolang het ons past. Maar liefst 36 Nederlanders begeren een zetel in het Europarlement.

Kritiek wordt het Europese besluitvormingsapparaat niet bespaard. Dat hoeft ook niet, als we maar niet vergeten dat de EU ook voordelen bracht en brengt. Vanwege de Brexit worden wij vandaag drie lange uren opgehouden bij de oversteek van Calais naar Dover. Open grenzen binnen Europa en een munteenheid bieden onmiskenbaar toch ook voordelen. Dat de Unie na 1957 op veel punten is doorgeschoten, zal waar zijn. Misschien moeten de oorspronkelijke uitgangspunten weer eens tegen het licht worden gehouden. Vooral omdat de huidige EU steeds meer macht claimt en zo zelf haar draagvlak onder de bevolking ondergraaft. Samenwerking op veiligheids- en defensiegebied is winst. Zeker nu Rusland en China zich opdringen. Dankzij de fel bejubelde marktwerking hebben landen van buiten Europa grote belangen in onze havens weten te verkrijgen. Dat draai je niet terug door de stembus donderdag te negeren. Niet alles is nog nationaal op te lossen.

Belangrijke zaken staan ook voor de komende tijd op de agenda. Het gaat over onze mest en stikstofuitstoot, over boeren- en vissersbelangen, maar ook over medisch-ethische kwesties en geloofsvrijheid, zoals de inrichting van het onderwijs.

Zetten we donderdag de deur verder open voor liberaal beleid en voortgaande sloop van christelijke normen en waarden? Of steunen we het Bijbels-principiële geluid? Kortom: wilt u meer of minder Brussel…? Wie niet stemt stemt ook.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer