De oorlog tussen Hamas en Israël is een geestelijke strijd, zei ds. M.L. Dekker dinsdag in Geldermalsen. Daarom is gebed voor Israël nodig, volgens hem hét teken van liefde voor het volk.
Zonlicht straalt over de Betuwe deze dinsdagochtend, terwijl groepjes vrouwen de Bethelkerk van de gereformeerde gemeente (gg) te Geldermalsen in lopen. Sommigen slaan voor de ingang af naar een tent waar ze zakken met kleding brengen, bedoeld voor de tweedehandskledingwinkel ”Yad Nechama” in de Israëlische plaats Nof HaGalil (Nazareth). De winkel gaat uit van de gemeente daar van Israëlpredikant ds. M.L. Dekker en ouderling Ari ben Dayan. Laatstgenoemde zal ds. Dekker in het najaar als predikant opvolgen .
De twee zijn vandaag, met hun echtgenotes, spreker op de jaarlijkse vrouwenochtend van het deputaatschap voor Israël van de GG. De dag trekt ruim 800 dames – en enkele baby’s die soms van zich laten horen.
Na de opening uit Ezechiël 11:19-20, door de secretaris van het deputaatschap ds. M.H. Schot, betreedt ds. Dekker betreedt het podium. „Als ik tegen Israëli’s zeg dat ik uit Den Haag kom, zeggen ze: „Daar houden ze niet van ons”, vanwege het Internationaal Gerechtshof daar. We zijn blij dat we dan kunnen antwoorden: „Er zijn in Nederland vrouwen die voor Israël bidden.””
Dag 235
Israël rouwt sinds 7 oktober , stelt de predikant. „Het is nu dag 235 van de oorlog. Op de voorpagina van de krant die wij krijgen, staat iedere ochtend een foto van een gijzelaar.” Ds. Dekker noemde verschillende voorbeelden van de „gruwelijke martelingen” door Hamas, zoals de onthoofding van de 19-jarige soldaat Adir Tahar. Het hoofd werd teruggevonden in een vriezer. „Bij de grens van Gaza spraken we een Israëlische commando die zei: Hitler en Mengele waren ”nice guys” in vergelijking met Hamas.”
Oude Jodenhaat komt volgens ds. Dekker terug in een moderne vorm. „Ten diepste is de oorlog een geestelijke strijd. De wereld is daar blind voor. Satan weet dat hij verslagen is, maar nu vuurt hij zijn pijlen af op het Joodse volk. Dat volk mag niet tot bekering komen.”
De aanwezigen houden van Israël, vermoedt ds. Dekker. „Echte liefde tot Israël brengt ons op de knieën.” Gebed is overigens ook nodig voor Gaza: „Vorige week kwam in een appgroep van Messiasbelijdende gemeenten de oproep langs om te bidden voor Yahya Sinwar, de leider van Hamas. Dat zeggen Jóden. Want, zeiden ze, de Heere bekeerde toch ook Paulus.”
Ben Dayan komt bij ds. Dekker op het podium staan en vertelt over zijn leven. „In 2014 kwam ik in de gemeente van Nazareth terecht. Ik ben dankbaar dat de Heere me, net als eerder in Peru, het ambt van diaken gaf. Op dit moment volg ik een dag per week een theologische studie in Netanya. Twee keer per week volg ik les bij ds. Dekker.”
„Ik denk voortdurend aan moeders van wie de kinderen, soms voor hun ogen, vermoord zijn” - Marita Dekker, predikantsvrouw in Nof HaGalil
Levenslang
Vervolgens komen de beide vrouwen naar voren: Marita Dekker en Rosa ben Dayan. Marita Dekker licht het gele lintje toe dat ze op haar kleding gespeld heeft: ”Bring them home now” (breng ze nu thuis), een oproep om de Israëlische gijzelaars vrij te laten. „Ik denk voortdurend aan moeders van wie de kinderen, soms voor hun ogen, vermoord zijn. Die mensen hebben levenslang.”
Dekker vertelt hoe ze, samen met haar man en het zendingsechtpaar Knoester, cadeaubonnen en boekjes met het Bijbelboek Psalmen uitdeelde aan Israëlische soldaten. „In die Psalmen zijn teksten die naar de Messias verwijzen, rood gedrukt. We hopen dat ze daardoor naar het Nieuwe Testament grijpen.”
Rosa ben Dayan is dankbaar dat ze in de gemeente „van dominee Maarten” terecht gekomen is, vertelt ze. „Toen ik 24 was, mocht ik de Heere leren kennen. Hij deed een groot wonder in ons leven, eerst bij mij en toen ook bij Ari.”
Nadat ds. Dekker bij de sluiting Psalm 102 laat zingen –„Gij zult opstaan, ons beschermen, over Sion u ontfermen”– verlaten de vrouwen de kerkzaal. Organist Bert Roest strooit het lied ”Shalom chaverim” over hen uit: ”Gegroet, vrienden”.