EconomieMarktplaats
Jubilerend Marktplaats krijgt tips van gebruikers

In de week waarin Marktplaats 25 jaar bestaat, trekt de site op maandagochtend zoveel bezoekers dat er problemen met inloggen ontstaan. Het regent vervolgens meldingen bij allestoringen.nl. Tekenend voor het grote belang dat veel mensen aan ‘hun’ koopjesplatform hechten.

Steeds meer mensen gooien hun oude meubels niet langer weg, maar proberen ze via Marktplaats te verkopen. beeld RD, Riekelt Pasterkamp
Steeds meer mensen gooien hun oude meubels niet langer weg, maar proberen ze via Marktplaats te verkopen. beeld RD, Riekelt Pasterkamp

Voor een groot deel van de Nederlandse bevolking hoort Marktplaats bij het leven. Maandelijks loggen er meer dan 8 miljoen mensen in op de site. Onder hen bevinden zich vele duizenden verkopers. Elke vier seconden verschijnt er een nieuwe advertentie op het platform en dagelijks wisselt een gestage stroom spullen van eigenaar.

In de begintijd was dat anders: in 1999, het jaar waarin de verkoop begon, werden er een kleine 16.000 advertenties op de site geplaatst. Nu zijn dat er zo’n 350.000 per dag.

„Meerdere keren per jaar belt iemand van de site me met de vraag of ik tips heb” - Pieter van Haaften, verkoper op Marktplaats

Keuzes

Pieter van Haaften uit Apeldoorn plaatste een aantal van die advertenties. Hij is al ruim vijftien jaar actief op Marktplaats en zeer te spreken over het handelsplatform. „Meerdere keren per jaar belt iemand van de site me met de vraag of ik tips heb. En ik krijg waardevolle adviezen en ondersteuning.”

Van Haaften maakt als verkoper duidelijke keuzes. ,Ik probeer irritatie en stress te vermijden. Daarom investeer ik mijn tijd uitsluitend in klanten die keurig betalen en geen rare wensen hebben. Inmiddels heb ik ruim 500 actieve advertenties op de site staan.”

Belasting

In het begin van het jaar ontstond onrust onder een deel van de verkopers omdat de fiscus aangaf belasting over hun transacties te willen heffen. Marktplaats stelt dat de zorgen daarover meestal onterecht zijn. „We hebben inmiddels gesprekken met onze gebruikers gevoerd en een aantal misverstanden uit de weg kunnen ruimen. De meesten van hen zullen niet door de belastingdienst worden benaderd. Regelmatig informeren we de adverteerders over ontwikkelingen op dit gebied, onder meer op onze site.”

Op Marktplaats koop je al 25 jaar pc’s, maar ook tafeltennistafels, zo blijkt uit oude advertenties. beeld RD, Henk Visscher

Oranje

In een kwart eeuw Marktplaats lijkt er voor de gebruikers niet bijzonder veel te zijn veranderd. Ze kopen en verkopen, op een website die er al heel lang vrijwel hetzelfde uitziet. Interessant: de oranje kleur (terra) die al vanaf het begin wordt gebruikt, is gebaseerd op een schilderij van Vincent van Gogh. Omdat pc’s 25 jaar geleden vaak in de woonkamer stonden, kozen de makers van de website bewust voor rustige tinten.

Een andere overeenkomst met de beginjaren: toen werd er met afstand het meest op het trefwoord gratis gezocht; in 2024 is dat nog steeds zo.

Modem

Natuurlijk is niet alles hetzelfde gebleven. Het eerste product dat op Marktplaats te koop werd aangeboden was een modem. Veel jongeren zullen inmiddels niet meer weten wat dat voor een apparaat is. En ook faxapparaten en wegwerpcamera’s gaan al lang niet meer als warme broodjes over de digitale toonbank.

Tegenwoordig wordt op Marktplaats het meest gezocht naar artikelen voor huis en inrichting. Ook de handel in auto’s floreert. Op nummer drie op de lijst van de populairste categorieën staan fietsen en brommers, op vier spullen voor kinderen, op vijf gereedschappen en materialen voor doe-het-zelvers.

Af en toe komt het bedrijf met innovaties. Zo kan een consument er sinds kort op de site voor kiezen een product direct te kopen. Voor een vaste prijs verruilt een artikel dan van eigenaar, zonder dat er een bod hoeft te worden uitgebracht of onderhandelingen dienen plaats te vinden. Marktplaats geeft aan dat dit soort veranderingen soms te danken zijn aan tips van gebruikers.

Zondag

Marktplaats trekt elke dag duizenden bezoekers, maar de site wordt het meest bezocht op zondag. Veel Nederlanders voor wie de rustdag niet in het teken staat van kerkbezoek en bezinning, vinden het kennelijk een geschikte dag om te handelen.

Christenen zullen hier waarschijnlijk anders mee omgaan. Cijfers daarover zijn er niet, maar het is aannemelijk dat Bijbelgetrouwe gelovigen de site op zondag links laten liggen.

Voor de vele christelijke verkopers op Marktplaats kan dat een dilemma opleveren. Een aantal van hen geeft op de site duidelijk aan dat er op zondag niet wordt verkocht; anderen melden dit niet, maar sluiten op die dag geen transacties en beantwoorden geen vragen.

Emmeloord

Marktplaats is sinds 2020 eigendom van een Noors bedrijf: Adevinta. Daarvoor maakte het deel uit van het Amerikaanse eBay. Internationale concerns, maar het platform heeft oer-Nederlandse wortels. Het is gestart door de Rotterdammer René van Mullem, tegenwoordig eigenaar van een IT-bedrijf. Voor zo’n 270.000 euro verkocht hij Marktplaats aan een kringloopwinkel uit Emmeloord: Het Goed. De eigenaren daarvan bouwden de site uit en deden hem in 2004 over aan eBay, voor een bedrag van 225 miljoen euro.

„Steeds meer mensen gooien hun spullen niet langer weg, maar gunnen ze een tweede leven” - Florence Schmit, manager Adevinta Benelux

Duurzaamheid

Natuurlijk was en is geld verdienen het hoofddoel van Marktplaats. Maar manager Florence Schmit van Adevinta Benelux geeft aan het ook belangrijk te vinden om „bij te dragen aan een wereld waarin meer wordt gedeeld en minder verspild”. Ze stelt dat duurzaamheid in het DNA van Marktplaats zit. „Wij zijn heel belangrijk voor de overgang naar een circulaire economie.”

Volgens haar ziet de toekomst van het bedrijf er mede om die reden goed uit. „Steeds meer mensen gooien hun spullen niet langer weg, maar gunnen ze een tweede leven. En Nederlanders kopen ook steeds vaker gebruikte producten. Uit onderzoek blijkt dat inmiddels meer dan 60 procent dat met enige regelmaat doet. Dat is goed voor het milieu én voor ons.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer