BinnenlandMarktplaats
Handelen via Marktplaats: mooie verhalen op de koop toe

Marktplaats zorgt voor ontmoetingen. Allereerst online, daarna ook live. Sommige zijn onvergetelijk. De reacties van lezers laten zien: wie op Marktplaats handelt, krijgt vaak een mooi verhaal op de koop toe.

Geertje Bikker-Otten
beeld RD, Joanne van de Riet
beeld RD, Joanne van de Riet

Vermoedelijk heeft iedereen die weleens iets via Marktplaats koopt of verkoopt zowel positieve als negatieve ervaringen. Soms scoor je een leuk koopje, maar spullen die worden aan­geboden kunnen ook vies tegenvallen. Kopers ko­-
men soms niet opdagen, of ze gaan alsnog moeilijk doen over de prijs. Maar het kan ook gebeuren dat ze een bos bloemen voor je meenemen. Je kunt de pech hebben dat je iemand treft die de boel doelbewust flest, maar sommige Marktplaatscontacten zijn te goed voor deze wereld.

Mijn ervaringen als koper zijn best positief. Met zo nu en dan een flop, omdat een kledingstuk kleiner of groter uitvalt dan je had verwacht. Of omdat de kleur afwijkt van de kleur op de foto’s.

Een Perzisch kleed dat sinds jaar en dag het middelpunt van onze woonkamer vormt is –vermoed ik– hier in huis de meest geslaagde Marktplaatsaankoop. Gekocht van een gezin met een piano en een orgel in huis, en met het RD op tafel. De verkopers waren toe aan iets moderners, wij vonden een kleed met een verleden juist fijn. Voor een paar tientjes mochten we hem meenemen. Als ik hem met de stofzuiger van draadjes en kruimels ontdoe, moet ik regelmatig aan die herkomst denken.

19936707.JPG
beeld RD, Joanne van de Riet

Bewerkelijk

Ook mijn verkoopervaringen zijn overwegend positief, al blijft Marktplaats een bewerkelijk podium om overtollige spullen een nieuwe bestemming te geven. De website in de gaten houden, met pakjes naar het postkantoor sjouwen, wachten tot een bieder komt opdagen, dat hoort er allemaal bij. Een ritje naar de kringloopwinkel maken is eenvoudiger.

Wat leuk is aan Marktplaats is dat je mensen echt blij kunt maken. Ik moet denken aan de Turkse man die zeer ingenomen was met de gaskachels waar wij voor een appel en ei afstand van deden. En aan de onverwachte belangstelling voor een sleetse nepleren autokoffer –waarschijnlijk voor op een old­timer?– die we op zolder vonden. De hoogste bieder reed er op een zaterdag graag een paar honderd kilometer voor heen en terug.

Maar het gedenkwaardigst is misschien toch wel de verkoop van een oude buizenradio van Philips. Belangstelling genoeg: de biedingen buitelden over elkaar heen. Maar helaas reageerde de hoogste bieder nergens op. Nummer twee hulde zich ook in stilzwijgen. Uiteindelijk kwamen twee mannen uit Friesland de radio voor een paar tientjes ophalen. Ze kenden die andere bieders wel, zeiden ze. Die komen nooit opdagen. Wat zij met die radio gingen doen: opknappen misschien, of hem in de kamer zetten? Nee. Hij zou vermoedelijk in de schuur belanden, bij de rest van de verzameling.

19936710.JPG
beeld RD, Joanne van de Riet


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer