Meestal wordt liefdesverdriet met de tijd draaglijker, maar het verlies zal altijd blijven bestaan. Voor het verwerken ervan staat geen bepaalde tijd. Sommigen kunnen het binnen een halfjaar een plek geven, bij anderen gaan er jaren overheen.
Ben je ervan overtuigd dat het leven nooit meer zo mooi wordt als vroeger, met je ex-vriend(in)? Blijf je denken over hoe je leven nu had kúnnen zijn met hem of haar? Spreek je heel vaak met vrienden af, om je maar niet eenzaam te voelen, en geef je je over aan allerlei impulsieve verlangens? Voel je je minderwaardig en onzeker en krijg je je leven niet op orde? Heb je een nieuwe date maar twijfel je er enorm aan of dit wel de juiste match is? Beantwoord je minimaal drie van deze vragen met ”ja”, dan heb je… liefdesverdriet.
Liefdesverdriet gaat niet alleen over je emoties. Je kunt ook fysieke pijn voelen. Je hebt geen energie en krijgt bijna geen hap door je keel. Het voelt alsof de grond onder je wegzakt. Je voelt je leeg, machteloos, futloos en waardeloos. De intense pijn beheerst je leven, ieder moment, en kan jarenlang doorwerken. Er zijn mensen die er nooit overheen komen.
Verschillende fasen
De eerste fase van liefdesverdriet wordt gekenmerkt door teleurstelling, hoop, woede, angst en twijfel aan jezelf. Je kunt nog niet begrijpen dat de verkering voorbij is en wilt dit ook niet accepteren. In deze fase kun je je ex-vriend(in) niet loslaten.
Na deze fase denk je dat het weer goed komt tussen jullie. Dat is niet raar: ongeloof is een mentale fase waar je doorheen moet. Je denkt dat je ex-vriend(in) erachter komt dat hij of zij een grote fout heeft gemaakt en alles op alles zal zetten om het weer goed met je te maken. Toch?
Na een tijdje dringt het langzaam tot je door dat jullie echt uit elkaar zijn. Je zult je toekomstplannen moeten aanpassen. Dit is een van de heftigste fasen van liefdesverdriet.
Na verloop van tijd zet je verdriet zich om in boosheid. Waarom doet de ander jou dit aan? Je kunt niet begrijpen hoe het heeft kunnen gebeuren. Vanuit je tunnelvisie geef je de ander de schuld van jullie breuk.
Als je ontevreden blijft over de situatie nadat je boosheid eenmaal is afgenomen, krijg je mogelijk depressieve gevoelens.
Hoe ermee omgaan?
Het kan lastig zijn om je kwetsbaar op te stellen en je emoties te tonen. Toch hoort dit erbij. Huilen lucht vaak op en is een signaal dat je mogelijk behoefte hebt aan troost. Dit kan erg helpend zijn tijdens je verwerkingsproces. Het doorvoelen van de pijn is bovenal een rouwtaak waarmee je het verlies uiteindelijk sneller een plek kunt geven.
Om hulp vragen kan moeilijk zijn, zeker als je omgeving niet uit zichzelf hulp aanbiedt. Maar men weet wellicht niet van je situatie af of ervaart een drempel om erover te beginnen. Anderen kunnen vaak lastig inschatten waar jij behoefte aan hebt. Wees er daarom open over. Omgaan met verlies hoef je niet alleen te doen.
Een rouwperiode voelt aan het begin meestal als een emotionele rollercoaster. Je kunt je dan wellicht niet voorstellen dat je emoties ooit zullen afzwakken. Meestal wordt het verdriet met de tijd draaglijker, maar het verlies zal altijd blijven bestaan. Voor het verwerken van een verlies staat geen bepaalde tijd. Sommigen kunnen het binnen een halfjaar een plek geven, bij anderen gaan er jaren overheen. Gun jezelf de tijd die je nodig hebt.
Het is goed om af en toe je gedachten even te verzetten. Zoek daarom geregeld afleiding. Maak een wandeling, beoefen een sport of hobby of ga op vakantie. Ook alledaagse dingen als schoonmaken en boodschappen doen kunnen als afleider dienen.
Knip de lijntjes door
Een belangrijke stap in het proces is dat je de lijntjes doorknipt. Als je echt pijn voelt, hou je ex-vriend(in) dan buiten je leven. Hij of zij moet, in elk geval voorlopig, opzij, zodat je wonden kunnen helen. Misschien kan je ex later weer een plekje in je leven hebben, als vriend(in). Maar nu niet. Dat betekent:
• Geen contact. Ook niet via kaartjes, telefoontjes of sociale media.
• Doe alles wat aan je ex herinnert weg. Archiveer of verwijder je conversaties op je telefoon en kijk niet naar zijn of haar Facebookpagina. Berg alle spullen en foto’s op die je aan je ex doen denken.
• Vermijd melancholie. Bezoek geen plekken die voor jullie belangrijk waren. Doe geen dingen die je erg aan hem of haar doen denken.
Rouwproces
Je hersenen moeten de klap verwerken. Alle hormonen, gewoontes en verwachtingen moeten worden bijgesteld. Jij moet weer terug naar jezelf en dat is even doorbijten. Liefdesverdriet lijkt op rouwverwerking: als je relatie verbroken is, ga je door een rouwproces dat vergelijkbaar is met het rouwen om een overledene.
En als je op een gegeven moment écht gaat geloven dat het niet meer goed komt met je, praat er dan met een vertrouwenspersoon of hulpverlener over. En lees Psalm 142: „Wanneer mijn geest in mij versmacht, kent Gij mijn pad.”
De auteur is relatietherapeut in Gorinchem.