Kerk & religieMeldpunt Misbruik

Aantal meldingen van misbruik in de kerk stijgt 

Het Meldpunt Misbruik in Kerkelijke Relaties heeft vorig jaar meer meldingen gekregen van seksueel misbruik waarbij een kerkelijke functionaris betrokken was dan in 2022.

Toerustingsdag van het Meldpunt Misbruik in 2018. beeld Ruben Schipper
Toerustingsdag van het Meldpunt Misbruik in 2018. beeld Ruben Schipper

In 2023 werd er 21 keer een melding gedaan. In 2022 was dit 18 keer . Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde jaarverslag van het meldpunt .

Het meldpunt kreeg in totaal 88 keer een melding of adviesvraag. Dit is een stijging van elf procent ten opzichte van een jaar eerder.

Er is geen eenvoudige verklaring voor deze stijging, stelt het meldpunt. Mogelijk speelt de zichtbaarheid van interne vertrouwenspersonen een rol. Zij kunnen naar het meldpunt verwijzen. Daarnaast heeft de aandacht die in de media en de samenleving aan het onderwerp veiligheid en misbruik gegeven wordt waarschijnlijk effect op de meldingsbereidheid van slachtoffers en de bewustwording van kerkleden.

In bijna 50 procent van alle adviesvragen gaat het om een slachtoffer of benadeelde die op het moment van de feiten minderjarig was. In bijna al deze gevallen is de dader of beschuldigde een meerderjarige. Deze adviesvragen kunnen over een binnenkerkelijke situatie gaan, maar bijvoorbeeld ook over de thuissituatie van een minderjarige. Van de 21 meldingen ging 57 procent over een minderjarig slachtoffer.

Het Meldpunt Misbruik zegt deze cijfers zeer serieus te nemen. „Kinderen en jongeren zijn kwetsbaar en hebben bescherming nodig. Ook voor hen dient de kerk een veilige plaats te zijn. Daarom wordt in de preventie vanuit het meldpunt ingezet op bewustwording en wordt meer aandacht geschonken aan de veiligheid van jongeren in de gemeente.”

In 2023 zijn 213 vertrouwenspersonen getraind. De trainingen bij het Meldpunt Misbruik worden gevolgd door vertrouwenspersonen uit diverse kerkgenootschappen.  Het aantal vertrouwenspersonen valt momenteel niet goed te achterhalen, stelt het meldpunt. Dit is voornamelijk te wijten aan wisselingen van vertrouwenspersonen binnen kerken.

In 2023 hebben diverse gemeenten ondersteuning ontvangen van een van de bij het Meldpunt Misbruik aangesloten gemeentebegeleiders. Deze begeleiding kan bestaan uit enkele telefonische adviezen tot aan langer durende begeleiding van enkele maanden.

Het Meldpunt Misbruik is een initiatief van de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Nederlandse Gereformeerde Kerken, de Hersteld Hervormde Kerk en de voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland. Naast deze kerken is De Gereformeerde Kerken (hersteld) bij het Meldpunt Misbruik aangesloten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer