Kerk & religie
Vraag om advies groeit bij Meldpunt Misbruik

ZWOLLE (ANP) – Het aantal adviesaanvragen bij het Meldpunt Misbruik in kerkelijke relaties is vorig jaar fors toegenomen. Dat staat in het jaarverslag van het meldpunt, dat de instantie dinsdag bekend heeft gemaakt.

Foto Sjaak Verboom
Foto Sjaak Verboom

Het Meldpunt Misbruik is een initiatief van de Christelijk Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerken.

In totaal werd er vorig jaar 77 keer telefonisch contact gezocht met het meldpunt, in 2009 was dat 21 keer. Ook het e-mailcontact nam flink toe. In 2009 werden er zestig mailtjes gestuurd van klagers of slachtoffers van misbruik of seksuele intimidatie, in 2010 werd er 113 keer over dit soort kwesties gemaild naar de instantie.

Het betekent volgens het meldpunt in Zwolle echter niet dat het aantal gevallen van misbruik binnen kerkelijke relaties daadwerkelijk is toegenomen.

In drie gevallen zochten een vertegenwoordiger van het meldpunt en een slachtoffer elkaar op voor een persoonlijk gesprek.

Het meldpunt verklaart het aantal toegenomen adviesaanvragen door het feit dat zowel kerken als slachtoffers van seksueel misbruik in kerkelijke relaties de instantie simpelweg beter weten te vinden. De aandacht voor de gevallen van misbruik binnen katholieke instellingen speelt echter ook mee in de toename.

Bij het meldpunt kunnen mensen terecht die slachtoffer zijn of dreigen te worden van misbruik of seksuele intimidatie door iemand binnen een kerkgemeenschap. Zij kunnen hun verhaal doen en professioneel advies en begeleiding krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer