Kerk & religieJongerendag Friedensstimme
Siberische evangelist die spreekt op Friedensstimmedag: „Groot gezin zorgt voor goed gesprek”

Evangelist Vladimir Hamm uit Siberië liet een medereiziger in de trein een foto zien van zijn gezin met 37 kleinkinderen. Het bracht de man in de kerk.

Jan van Reenen
Familiefoto van de Siberische evangelist Vladimir Hamm. beeld Friedensstimme
Familiefoto van de Siberische evangelist Vladimir Hamm. beeld Friedensstimme

De 70-jarige Hamm reisde vorige maand naar de stad Krasnojarsk voor het leiden van kerkdiensten, toen hij tijdens de 24 uur durende treinreis aan de praat raakte met een man. Hij liet hem een foto zien waarop hij en zijn vrouw met alle acht getrouwde kinderen en hun 37 kleinkinderen stonden. De man was heel verbaasd.

Hamm: „Ik vertelde hem dat de Heere voor ons zorgt. We kregen een mooi gesprek over God. Daarna nodigde ik hem uit voor een kerkdienst. De man kwam inderdaad en na afloop van de twee uur durende dienst zei hij dat de tijd snel voorbijgegaan was. Ik gaf hem een Bijbel en bracht hem in contact met de plaatselijke voorganger.”

Evangelist Vladimir Hamm uit Siberië. beeld Rens de Groot, Van der Wal Fotografie

Psalmen

Hamm is ouderling en voorganger in een baptistengemeente in Miroljoebovka in het Omskgebied in Siberië, een dorp van zo’n 700 inwoners van wie ongeveer een derde tot zijn gemeente behoort. Hij was tot voor kort verantwoordelijk voor het jeugdwerk van de Internationale Gemeentebond van Evangelische Christenbaptisten in Siberië.

Op tweede pinksterdag sprak hij tijdens de jongerendag van Friedensstimme in de Bethelkerk te Bodegraven. Over zijn onderwerp lichtte hij alvast een tipje van de sluier op. In zijn Russische Bijbel zoekt hij de Psalmen 8:2 en 124:8 op. De ene Psalm gaat over de grote naam van de Heere op de hele aarde en de andere over de hulp die er is in de Naam van de Heere.

Momenteel verblijven hij en zijn vrouw Helena in Hardinxveld-Giessendam, waar ze logeren bij Jaap Bos, die op het kantoor van Friedensstimme in Gouda werkt. Bij het gesprek is ook Anastasia Kashina, werkzaam op het hoofdkantoor van de niet-geregistreerde baptisten in Moskou, aangeschoven. Zij zorgt nu, en op andere momenten, voor de vertaling vanuit het Russisch.

Hamm spreekt overigens ook redelijk Duits. Zijn voorouders emigreerden in de achttiende eeuw vanuit Duitsland naar Siberië. Met zijn vrouw spreekt hij nog steeds ”Plattdeutsch”. Maar het Russisch, waarmee hij opgevoed is, gaat hem gemakkelijker af.

Slaapzakken

Hamm, die is geboren in het dorp Nicolaipol in Siberië, werd gedoopt toen hij zestien jaar was; hij was op zijn zeventiende al actief als jeugdleider. Nu dient hij de Heere al meer dan vijftig jaar in het kinder- en jongerenwerk. Hij was verantwoordelijk voor het jeugdwerk van zijn gemeente in Siberië. Dat hield onder andere het organiseren van jongerenconferenties en kinderkampen in.

Het betekende dat hij zes à zeven maanden van het jaar op reis was. „Een reis naar het oosten van het land kwam neer op vijf dagen reizen met de trein. Vervolgens was ik daar een week voor conferenties en seminars en daarna reisde ik vijf dagen terug. Daar in het oosten zijn onze gemeenten kleiner en is er ook minder jeugd, maar ze hebben wel bemoediging nodig.”

„Het komt dikwijls voor dat jongeren tijdens de bijeenkomsten naar voren komen om hun zonden te belijden” - Vladimir Hamm, evangelist in Siberië

Die kregen ze eens op een bijzondere manier tijdens een kinderkamp in juni. „Het was toen zo koud dat we de Heere baden of Hij warmte wilde sturen. De volgende dag kwam een broeder van Friedensstimme met slaapzakken. Het was een gebedsverhoring. Dat mensen uit het verre Nederland juist op dat moment met die slaapzakken kwamen!”

Evangelist Vladimir Hamm met zijn vrouw. beeld Rens de Groot, Van der Wal Fotografie

Tijdens de jongerenconferenties is er elke dag een lezing en zitten ze ’s avonds om het kampvuur waar soms goede gesprekken plaatsvinden, zegt de evangelist. „Het komt dikwijls voor dat jongeren tijdens de bijeenkomsten naar voren komen om hun zonden te belijden. Ik herinner me een jongeman die naar me toe kwam. Hij zei dat het hem niet lukte om een goede christen te zijn en beleed zijn zonden. Drie maanden later zag ik hem weer tijdens een dienst in zijn woonplaats. Hij zag er goed uit en vertelde dat zijn moeder vooraf al wist dat hij boete zou doen, omdat ze elke dag voor hem gebeden had. Ik heb hem gezegd dat ik wenste dat elke moeder zo haar kind naar een jongerenbijeenkomst zou sturen.”

In verband met zijn leeftijd is Hamm nu teruggetreden, maar hij werkt nog steeds voor jongeren. „Toen ik tijdens een jongerenkamp vorig jaar zei dat het de laatste keer was, haalde een jongere zijn Bijbel uit zijn zak en las hij Ruth 1:17 voor. Daar staat dat alleen de dood scheiding zal maken. Ik houd van jonge mensen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer