PolitiekOorlog Israël-Hamas
Nederland wil in EU praten over stappen tegen Israël

Nederland wil in de Europese Unie praten over stappen tegen Israël vanwege de situatie in Gaza. Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot wil met haar Europese collega’s kijken naar het Associatieakkoord tussen de EU en Israël om de druk op de regering in Jeruzalem op te voeren.

Redactie politiek
Demissionair ministers Hanke Bruins Slot, Kajsa Ollongren en Liesje Schreinemacher donderdag in de Tweede Kamer tijdens een debat over de situatie in Gaza. beeld ANP, Phil Nijhuis
Demissionair ministers Hanke Bruins Slot, Kajsa Ollongren en Liesje Schreinemacher donderdag in de Tweede Kamer tijdens een debat over de situatie in Gaza. beeld ANP, Phil Nijhuis

Het gaat volgens haar om een „belangrijk signaal” aan Israël, zei de minister donderdag in een debat in de Tweede Kamer over de situatie in Gaza. „Dit is echt een stevige stap.”

De situatie in Rafah, in het zuiden van Gaza, baart het kabinet grote zorgen. Het optreden van Israël „vindt in een groot verstedelijkt gebied plaats, waar 450.000 mensen moeten vertrekken uit een bepaalde regio, zonder dat die mensen op dit moment goed voedsel, water en onderdak krijgen, zoals de VN zegt”, aldus Bruins Slot. De Israëlische regering moet haar humanitaire verplichtingen nakomen, vindt de minister. Er moet voor de vluchtelingen worden gezorgd en veel meer hulpgoederen moeten Gaza worden binnengelaten.

SGP-Kamerlid Diederik van Dijk zei dat niet is vastgesteld dat Israël het oorlogsrecht schendt, maar dat wel wordt overgegaan tot sancties. „Dat vind ik toch echt een vergaande stap.’’ Ook diende hij een motie in waarin hij het kabinet vraagt af te zien „van inzet op opschorting van het associatieverdrag”.

Volgens Bruins Slot ging de SGP’er daarmee „veel te snel’’.  Eerst wil de minister een aantal lidstaten meekrijgen om het associatieakkoord te kunnen agenderen. Om vervolgens een maatregel te nemen, moet er in de EU unanimiteit zijn. „Maar dan ben  je nog niet bij opschorten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer