PolitiekOntwikkelingshulp

Oppositie fileert plannen ontwikkelingshulp

Oppositiepartijen zijn niet te spreken over de donderdag naar buiten gebrachte plannen voor ontwikkelingshulp van minister Klever (PVV). Ook christelijke organisaties zijn kritisch.

20 February 2025 15:57Gewijzigd op 20 February 2025 20:56
Minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) tijdens een debat in de Tweede Kamer. Op de rug te zien zijn (v.l.n.r.) de Kamerleden Isa Kahraman (NSC), Chris Stoffer (SGP), Mpanzu Bamenga (D66), Jan Paternotte (D66) en Daniëlle Hirsch (GroenLinks-PvdA). beeld ANP, Remko de Waal. 
Minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) tijdens een debat in de Tweede Kamer. Op de rug te zien zijn (v.l.n.r.) de Kamerleden Isa Kahraman (NSC), Chris Stoffer (SGP), Mpanzu Bamenga (D66), Jan Paternotte (D66) en Daniëlle Hirsch (GroenLinks-PvdA). beeld ANP, Remko de Waal. 

Alle programma’s die Nederland financiert, moeten direct bijdragen aan „ons eigen belang”, aldus Klever in een persbericht. „We gaan ons meer richten op onze belangen, en op de thema’s die deze belangen ondersteunen”, schreef de bewindsvrouw aan de Tweede Kamer.

SGP-leider Chris Stoffer noemt de brief van Klever „zeer teleurstellend”. „Wat me het meest steekt, is dat abortus als exportproduct blijft bestaan. Verder staat het eigen belang voorop en lijkt het erop dat de allerarmsten niet meeprofiteren van onze welvaart.” De partij wil dat de minister inzet op landbouw, voedsel en water en stopt „met de gehele progressieve agenda”.

CU-Kamerlid Don Ceder stelt dat het „zeer zorgwekkend” is dat het kabinet de Bijbelse opdracht om zorg te dragen voor de meest kwetsbaren „minder serieus neemt en een zelfgericht beleid verkiest”. „Laat oog voor de meest kwetsbaren in het hele beleid doorklinken, in plaats van het enkel te richten op een kortzichtig en kil eigen belang”, aldus de CU’er.

„In deze geopolitiek onrustige tijden moet een kabinet investeren in ontwikkelingssamenwerking met een sterke rol voor het maatschappelijk middenveld in plaats van deze verder af te breken”, reageert CDA-Kamerlid Derk Boswijk. Voor zijn partij is „minimaal belangrijk” dat het budget voor ontwikkelingshulp weer gaat meegroeien met de groei van de economie. „Daar geeft deze brief geen uitsluitsel over.”

„Hier gaan we spijt van krijgen”, aldus Kamerlid Daniëlle Hirsch (GroenLinks-PvdA). „Wie denkt dat dit afbraakbeleid ten goede komt aan Nederland en aan de Nederlander, heeft het mis. Door het mes in ontwikkelingssamenwerking te zetten, gooien we onze eigen ruiten in.”

D66’er Mpanzu Bamenga schrijft op X dat Klever de kettingzaag haalt door vrouwenrechten, onderwijs en klimaat. „De meest kwetsbaren worden het hardst geraakt door dit dikke-ikke-beleid van dit kabinet. Wat wereldwijd gebeurt, raakt ook Nederland.”

Vergeten

Kamerlid Roelien Kamminga van coalitiepartij VVD schrijft dat haar partij al langer pleit voor „een gerichtere inzet van ontwikkelingshulp, zodat deze meer impact heeft en beter aansluit bij onze Nederlandse belangen”. Volgens haar lijkt Klever echter een cruciaal aspect te zijn vergeten, namelijk dat investeren in een stabiele wereld ook een investering is „in onze eigen veiligheid en welvaart”. „Om nog maar te zwijgen van het belang van het beschermen van de meest kwetsbare groepen, zoals vrouwen en andere minderheden”, aldus Kamminga. Coalitiepartij PVV reageert juist verheugd.

Artikel gaat verder onder het X-bericht

Rina Molenaar, directeur-bestuurder van Woord en Daad, zegt in een eerste reactie dat onrecht in de wereld niet in het Nederlandse belang is. „De wereld wordt een kille plek wanneer betrokkenheid enkel wordt bepaald door eigen gewin.”

„De complexe uitdagingen van vandaag – van klimaatverandering tot instabiliteit en voedselzekerheid – vragen om een langetermijnaanpak waarin overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties samenwerken”, aldus Molenaar.

„We zien dat met de gekozen focus belangrijke waarden als internationale solidariteit en naastenliefde compleet naar de achtergrond verdwijnen”, reageert Charlotte Ariese, plaatsvervangend directeur van Prisma, de koepelorganisatie voor christelijke ontwikkelingsorganisaties. Ze wijst erop dat „uitholling en verschraling” van het beleid voor ontwikkelingssamenwerking risico’s met zich meebrengt, zowel in moreel opzicht als voor de positie van Nederland.

„Bovendien, wat ons betreft het belangrijkste punt, gaat het voorbij aan het eigenlijke doel van ontwikkelingssamenwerking, namelijk het ondersteunen van mensen die leven in uiterst kwetsbare omstandigheden”, stelt ze.”

Hulporganisatie ZOA noemt de focus op het Nederlandse belang „haast een nieuw soort kolonialisme”. „Als wij ergens niét voor zijn opgericht, is het eigenbelang.”

Branchevereniging voor ontwikkelingssamenwerking Partos vindt de bezuininingen op ontwikkelingshulp „harteloos en kortzichtig”. Klever gaat met haar beleid „terug in de tijd”, aldus Partos-directeur Liana Hoornweg. Hoornweg hoopt dat partijen in de Tweede Kamer de minister „tot de orde roepen”. Ook Oxfam Novib vraagt het parlement om „dit wanbeleid te verwerpen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer