Zijn er nog andere warmtepompen zonder buitenunit met ventilator?
In uw vorige column schreef u over een warmtepomp die gebruikmaakt van ventilatielucht. Mijn huis is van 1930 en ik heb de meest voor de hand liggende isolatiemaatregelen genomen.
Elke warmtepomp heeft een bron nodig waaruit hij energie onttrekt. De meest gebruikelijke bron is de buitenlucht. Hoe hoger de temperatuur van de buitenlucht, hoe hoger het rendement. Het omgekeerde geldt ook: als de temperatuur van de buitenlucht 5 graden of lager is, kan het zijn dat er zoveel energie aan de buitenlucht onttrokken wordt, dat de buitenunit met ventilator bevriest. Die ontdooit weliswaar automatisch, maar dat extra kost energie.
Een andere oplossing zonder traditionele buitenunit is de energieschutting van de firma OptiSolar. De schutting is gemaakt van zwart aluminium en lijkt op een grote cv-radiator. De standaardafmetingen zijn 1,8 bij 2 meter. Hoe meer schuttingen, hoe groter de capaciteit. Voor een 6 kilowatt warmtepomp zijn vier schuttingen nodig.
OptiSolar levert ook modules die op het dak onder zonnepanelen gemonteerd kunnen worden. De werking is hetzelfde: er wordt water met glycol door de buizen gepompt die zich in aluminium profielen bevinden en zo wordt er warmte onttrokken aan de buitenlucht. De glycol voorkomt dat het water in de winter bevriest.
Dan is er ook nog de Solar Box van TD Energy. Dit is een warmtepomp die wordt gekoppeld aan zwarte aluminium panelen waardoorheen koelvloeistof loopt die na verdamping wordt samengeperst. De daarbij vrijkomende warmte wordt gebruikt voor uw cv-installatie. Deze panelen kunnen onder uw zonnepanelen worden geplaatst, maar ook op een plat dak of een andere plaats waar ze niet opvallen. De Solar Box-2 heeft twee panelen en kan maximaal 4,55 kilowatt warmte produceren. Als er meer capaciteit nodig is, heeft u meer dan één Solar Box en een of meerdere panelen nodig.
Daarnaast zijn er diverse andere en efficiëntere oplossingen waarmee energie onttrokken kan worden uit een andere bron dan de buitenlucht. Als u een tuin heeft, kunt u kiezen uit meerdere opties. Het fabricaat multiQ levert kunststof panelen van 1,2 meter breed en 7 meter lang die werken als warmtewisselaars waar water met glycol doorheen loopt. Deze panelen worden ingegraven op twee meter diepte.
Voor een 6 kilowatt warmtepomp heeft u 4 à 5 panelen nodig. Nadeel is wel dat een deel van de tuin en de straat op de schop moet. Een duurdere methode is om diep uit de bodem warmte te onttrekken, waarbij via een verticale U-vormige buis water met glycol wordt rondgepompt. De grondtemperatuur op 100 meter diepte is ongeveer 11 graden en bij deze oplossing kan de tuin intact blijven. U kunt met genoemde oplossingen in de zomer eveneens koelen.
Er zijn veel mogelijkheden en een keuze maken is lastig, temeer omdat de meeste installateurs een beperkt aantal merken aanbiedt. Dat is logisch, want zij moeten uitstekende kennis van de producten hebben die zij installeren en deze ook onderhouden. Ik raad u aan om goed te bekijken wat voor uw situatie het beste is, of een adviseur in te schakelen.
De auteur is energieadviseur