EconomieKwestie

Welke energiemaatschappij kan ik het beste kiezen?

Nu de salderingsregeling voorlopig blijft, gaan steeds meer energiemaatschappijen de kosten voor het terugleveren van energie in rekening brengen bij zonnepaneeleigenaren. Zijn zonnepanelen nog wel een interessante investering, of kan ik beter een accu aanschaffen?

Jan Zijderveld
21 March 2024 18:19

Dat de salderingsregeling blijft, lijkt goed nieuws. Maar deze stimuleringsregeling is niet langer houdbaar. Energieleveranciers die een aantal jaren geleden blij waren met klanten met zonnepanelen, lopen nu tegen hoge kosten aan en brengen die deels in rekening. Doordat bijna elke leverancier een andere kostprijs hanteert voor het terugleveren van energie, is het erg lastig om een keuze te maken.

Het elektriciteitsnet wordt steeds vaker op veel plekken overbelast als gevolg van een overaanbod aan energie of een te grote afname op tijden dat het net dit niet aankan. Dit heet netcongestie, vergelijkbaar met filevorming op de weg. De netcongestie is alleen op te lossen met grote investeringen door de netbeheerders. Daar zal iedereen aan moeten meebetalen.

Bijkomend probleem is dat, als er meer zonne-energie wordt opgewekt dan afgenomen, de netspanning stijgt. Dan kan, als er niet wordt ingegrepen, meer dan de maximaal toegestane 253 volt uit het stopcontact komen. De omvormers die de zonnestroom omzetten in energie voor onze elektrische apparaten, schakelen dan veiligheidshalve af. Over de totale tijd dat de zonnepanelen energie leveren, stelt dat over een jaar in veel gevallen niet zoveel voor, maar dit zal in de toekomst wel steeds vaker gebeuren. De terugverdientijd van zonnepanelen zal, als gevolg hiervan en door het huidige beleid van veel energieleveranciers, langer zijn dan in het recente verleden.

Echter, door slim om te gaan met de zelf opgewekte energie, kan de aanschaf van zonnepanelen nog steeds een goede investering zijn. Het is dan wel zaak om zoveel mogelijk stroom zelf te gebruiken op het moment dat de zon schijnt.

In de huidige markt is een accu alleen interessant als u van plan bent om in te spelen op de zogenaamde onbalansmarkt en een daarbij behorend energiecontract af te sluiten. In de praktijk betekent dit dat u de accu laadt op momenten dat de stroomprijs laag of zelfs negatief is en ontlaadt als de prijs hoog is. Tussen laden en ontladen zit soms maar een korte tijd, omdat een afwisseling van bewolking en zonneschijn de energieopbrengst van zonnepanelen sterk kan beïnvloeden.

Als u nog geen zonnepanelen heeft, kunt u overwegen om alleen te investeren in een thuisaccu. U kunt de stroom die geladen is bij een laag tarief zelf gebruiken en het overschot verkopen als de prijs hoog is. U heeft dan ook geen last van terugleverperikelen. Een app zorgt ervoor dat u geen omkijken heeft naar de tijdstippen waarop laden en ontladen het meeste oplevert.

De terugverdientijd van zonnepanelen loopt op. beeld ANP, Jeffrey Groeneweg

Er zijn aanbieders van zonnepanelen en accu’s waar u ook een energiecontract kunt afsluiten. Afhankelijk van de capaciteit van de accu kan de verkoop van elektriciteit u ruim 1500 euro per jaar opleveren. Momenteel is de meest verkochte accu de in Nederland gemaakte Sessy. Als u bereid bent te investeren, raad ik u aan om een energiecontract te nemen bij een leverancier die een thuisaccu met slimme software levert.

De auteur is energieadviseur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer