Is er een alternatief voor een warmtepomp met buitenunit?
Ik woon in een rijtjeshuis uit de jaren zeventig met centrale afzuiging. Die zuigt veel warme lucht uit de woning. Ik wil mijn huis verduurzamen, maar heb liever geen lawaaiige buitenunit bij mijn huis.
Een simpel mechanisch ventilatiesysteem zorgt er inderdaad voor dat veel dure warmte naar buiten wordt afgezogen. Uitzetten raad ik af, omdat het binnenklimaat dan ongezond wordt.
De motoren van de afzuigsystemen zoals die tot 2005 zijn geplaatst zijn onzuinig. Ze verbruiken per jaar gemiddeld 200 tot 350 kilowattuur. Moderne versies gebruiken tot 50 procent minder.
In de meeste huizen uit de jaren zeventig, zit de cv-ketel doorgaans op zolder, net als de afzuiginstallatie. Als dat het geval is, is het mogelijk om uw huis te verduurzamen en tevens de verspilling van warmte tegen te gaan.
Een mogelijkheid die tegen een redelijke kostprijs beschikbaar is, is een ventilatiewarmtepomp van Inventum Technologies die samenwerkt met de cv-ketel. Deze vervangt dan de ventilatiebox. De energie uit de afgezogen, warme lucht wordt hergebruikt voor de verwarming van het cv-water.
Het is wel zaak dat de warmtepomp vlak naast de cv-ketel kan worden geplaatst. Dit vergemakkelijkt het aansluiten van de ventilatiewarmtepomp aan bestaande leidingen van de cv-installatie. Omdat uw cv-ketel minder hard hoeft te werken gaat deze langer mee en verbruikt u minder gas. De gasbesparing hangt sterk af van de aangezogen luchttemperatuur, de grootte en isolatiewaarde van de woning, de manier van ventileren, het bewonersgedrag en de ingestelde cv-watertemperatuur.
Als uw radiatoren in de te verwarmen ruimtes nog niet zijn voorzien van radiatorventilatoren, raad ik u aan deze aan te schaffen. U kunt dan de cv-watertemperatuur verlagen, zonder dat u op comfort inlevert. De maximale afgegeven watertemperatuur van de warmtepomp aan de cv-installatie is 60 graden. De minimale gasbesparing die de fabrikant opgeeft is 27 procent en de maximale besparing 59 procent. Hoe lager de ingestelde afgiftetemperatuur van het cv-water, hoe hoger het rendement.
Als de buitentemperatuur laag is en de capaciteit van de warmtepomp tekortschiet, schakelt de cv-ketel bij. Uiteraard gaat het stroomverbruik door deze manier van verwarmen omhoog. Het jaarverbruik van de ventilatiewarmtepomp is gemiddeld tussen de 1000 en 1400 kilowattuur. Het stroomverbruik van de oude ventilatiebox gaat daar nog vanaf.
Stel, u betaalt 33 cent per kilowattuur en u gebruikt na installatie van de warmtepomp 1200 kilowattuur extra, dan kost u dat per jaar 396 euro extra aan stroom. Bij een gasprijs van 1,40 euro per kuub en 40 procent gasbesparing op 1000 kuub per jaar bespaart u 560 euro. De nettobesparing is 164 euro per jaar.
Als u zonnepanelen heeft en kunt profiteren van de salderingsregeling, kan de besparing nog hoger uitvallen, vooral als u meer opwekt dan gebruikt. Naast het feit dat er geen grote ingreep in huis nodig is, kan deze warmtepomp op een gewoon stopcontact worden aangesloten.
De meeste warmtepompen hebben krachtstroom nodig en dit brengt extra kosten met zich mee. Op de ventilatiewarmtepomp zit 2250 euro subsidie en na plaatsing verbetert u waarschijnlijk uw energielabel.
De auteur is energieadviseur.