Is een warmtepomp een goede investering voor mijn woning?
Ik wil misschien een warmtepomp kopen. Is dit een goede investering voor mijn woning? En moet ik hem nu kopen, of zal ik wachten tot mijn cv-ketel vervangen moet worden?
Wilt u uw huis zuinig verwarmen? Dan is een warmtepomp een slimme keuze. Hiermee heeft u minder of zelfs helemaal geen aardgas meer nodig voor uw verwarming. Goed voor het klimaat én voor je energierekening. De investering in uw warmtepomp verdient u vrijwel altijd terug met wat u bespaart. Tip: maak gebruik van de ISDE-subsidie, dan bent u nog goedkoper uit.
Stel, u woont in een matig geïsoleerde hoekwoning en u verwarmt uw huis met een hr-ketel. Dan is uw gemiddelde verbruik voor verwarmen per jaar zo’n 1.450 kubieke meter gas en 240 kilowattuur (kWh) stroom. Met een hybride warmtepomp gaat u meer stroom verbruiken, maar ook een stuk minder gas: 690 kubieke meter gas en 1950 kWh stroom per jaar. Jaarlijks bespaart u hiermee 680 euro op uw energierekening (op basis van 1,45 euro/m3 en 0,25 euro/kWh).
Een hybride warmtepomp met een vermogen van 4 kW kost zo’n 6.000 euro inclusief btw en plaatsen. U krijgt op dit aankoopbedrag 2.550 euro subsidie terug. Met de besparing op uw rekening, verdient u de investering in een warmtepomp binnen een aantal jaar terug. En elk jaar daarna blijft u besparen!
Nog een voordeel: met een warmtepomp wordt uw huis meer waard. Toekomstige bewoners betalen meer voor een energiezuinig huis. Maar dat is niet het enige. In 2050 moeten alle huizen van het gas af zijn. Met een warmtepomp bereidt u het huis hierop voor. Met andere woorden: een warmtepomp is zeker een goede investering voor de toekomst.
Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht of de bodem. Vervolgens zet hij deze warmte op een heel efficiënte manier om in bruikbare warmte voor in huis. Hij heeft relatief weinig stroom nodig om toch genoeg warmte te creëren voor een comfortabele temperatuur in huis.
Een warmtepomp heeft ook milieu-impact. Zo zijn er grondstoffen nodig om de warmtepomp te maken, en zit er in de warmtepomp koudemiddel. Dat koudemiddel heeft een broeikaseffect wanneer er iets van weglekt tijdens het installeren of verwijderen van de warmtepomp. Maar zelfs bij een koudemiddel met een sterk broeikaseffect is een warmtepomp altijd beter voor het klimaat dan een cv-ketel.
Een hybride warmtepomp is geschikt voor woningen die nog niet volledig geïsoleerd zijn. Deze warmtepomp werkt namelijk samen met uw cv-ketel. Is uw cv-ketel vijf jaar of jonger dan kunt u een hybride direct bij uw bestaande cv-ketel plaatsen. Deze gaat dan even lang mee. Met een volledig elektrische warmtepomp kan uw cv-ketel de deur uit. Deze is geschikt voor woningen die redelijk tot goed geïsoleerd zijn en die radiatoren of vloerverwarming hebben voor verwarmen op lage temperatuur.
De auteur is strategisch communicatieadviseur bij Milieu Centraal. > milieucentraal.nl/keuzehulp-warmtepomp