Geschiedenis

Holocaustmuseum: langs de gruwelen van het verleden

Huiszoeking! Zes bange onderduikers in een kast. Een Duitser rukt de deur open. Anita Gassan (8) steekt hem haar pop toe: „Wilt u niet liever mijn pop hebben voor uw kinderen?” Niks pop, mee!

L. Vogelaar
16 March 2024 08:28Gewijzigd op 18 March 2024 10:01
Anita Leeser-Gassan. Toen was ze 8, nu 88. Het Nationaal Holocaustmuseum vertelt hoe erg het was, toen. beeld ANP, Bart Maat
Anita Leeser-Gassan. Toen was ze 8, nu 88. Het Nationaal Holocaustmuseum vertelt hoe erg het was, toen. beeld ANP, Bart Maat

Westerbork. Bergen-Belsen. Stiefvader: weggevoerd; nooit meer iets van hem vernomen. Anita en haar moeder: doodziek door tyfus, maar ze haalden de bevrijding. Herinnering: „Langs de kant van de weg zag ik opengesneden lijken, waar gevangenen de levers uithaalden, omdat je die kon eten.”

Anita Leeser-Gassan (nu 88) werd vicepresident van de Amsterdamse rechtbank. Omdat ze wist wat het is onrechtvaardig behandeld te worden.

Vorige week behoorde ze tot de eerste gasten in het Nationaal Holocaustmuseum, ook in Amsterdam. Met haar rollator schoof ze langs de anti-Joodse maatregelen op de muur. Langs grote foto’s uit het vernietigingskamp. Langs alles wat haar confronteerde met een gruwelijk verleden.

Zondag is het museum geopend. Buiten stond een tierende menigte, zwaaiend met Palestijnse vlaggen. Schreeuwend naar de koning, naar Israëls president. „Demonstratierecht”, ja, zo heet dat. Allemaal mensen van na 1945. Wat weten ze van de Holocaust? Wat wíllen ze weten?


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer