Defensie

Damen: Kabinet slaat fundament weg onder marinebouw

Zeeland reageert zeer teleurgesteld op het voornemen van het kabinet om de bouw van nieuwe duikboten te gunnen aan de Franse Naval Group. Marineschepenbouwer Damen Naval in Vlissingen denkt dat Nederland belangrijke kennis en innovatiemogelijkheden verliest. Gedeputeerde De Bat roept de Tweede Kamer op „door te vragen over onbeantwoorde kwesties”.

Jan Dirk van Scheyen
15 March 2024 16:13Gewijzigd op 15 March 2024 16:23
Staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) tijdens de bekendmaking welke werf de winnende offerte heeft uitgebracht voor de vervanging van de Nederlandse onderzeeboten. beeld ANP, Ramon van Flymen
Staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) tijdens de bekendmaking welke werf de winnende offerte heeft uitgebracht voor de vervanging van de Nederlandse onderzeeboten. beeld ANP, Ramon van Flymen

Damen Naval, dat de onderzeeboten samen met het Zweedse Saab wilde bouwen, spreekt in een verklaring van „een trieste dag”.

„Met de voorlopige gunning van het meest innovatieve Nederlandse maritieme project aan een Frans staatsbedrijf, is het fundament weggeslagen onder onze complete en goed functionerende Nederlandse marinebouw”, aldus het bedrijf. „We raken hiermee een essentieel kennis- en innovatiedomein kwijt in een volledig ongelijk Europees speelveld.”

De stap van het kabinet om buiten Nederland te bouwen heeft volgens de Zeeuwse scheepsbouwer ook direct effect op de uitvoering van de Sectoragenda Maritieme Maakindustrie. Vorig jaar spraken de overheid en de maritieme sector af om vanwege strategische belangen marineopdrachten zoveel mogelijk in eigen huis te verstrekken.

De voorlopige gunning wordt nu ter besluitvorming voorgelegd aan de Tweede Kamer. Damen koestert nog enige hoop dat die het kabinetsbesluit zal terugdraaien.

De Zeeuwse gedeputeerde van Economische Zaken Jo-Annes de Bat (CDA) noemt het besluit „teleurstellend en kwalijk”. De Bat twijfelt met name of er echt zoveel werk zal gaan naar Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen. „Het valt nu niet te controleren of er met deze partijen daadwerkelijk afspraken zijn gemaakt”, zegt hij. De gedeputeerde roept de Kamer op de voorlopige gunning aan Naval Group „te toetsen aan aangenomen moties en door te blijven vragen over onbeantwoorde kwesties”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer