Politiekoorlog in Israël

Bruins Slot: Militaire operatie in Rafah krijgt politieke gevolgen

Een grootschalige militaire operatie van Israël in Rafah in het zuiden van de Gazastrook krijgt „politieke gevolgen”. Daarvoor waarschuwde demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) dinsdag. Dan zal er „echt” naar de Nederlandse positie richting Israël worden gekeken en dan is volgens haar niets uitgesloten.

Redactie Binnenland
12 March 2024 20:15Gewijzigd op 13 March 2024 08:32
Palestijnen in Rafah wachten op voedsel. beeld EPA, HAITHAM IMAD
Palestijnen in Rafah wachten op voedsel. beeld EPA, HAITHAM IMAD

De minister wilde in een debat in de Tweede Kamer niet zeggen welke concrete stappen het kabinet neemt bij een Israëlisch offensief. Kamerleden van onder meer D66, Volt en GroenLinks-PvdA zeiden het goed te vinden dat het kabinet consequenties verbindt aan een Israëlische operatie. De drie partijen willen de druk op Israël vergroten.

In Rafah hebben meer dan 1,5 miljoen Palestijnen een veilig heenkomen gezocht. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu herhaalde dinsdag dat zijn land een militaire campagne tegen Hamasstrijders in Rafah zal beginnen. Volgens Bruins Slot zal dat uitlopen op een humanitaire catastrofe.

Israël moet volgens de minister er alles aan doen om een hongersnood in Gaza te voorkomen. Ze wil dat er meer grensovergangen naar de kuststrook opengaan. Ze benadrukt dat hulp via de weg het snelst Gaza binnenkomt. Hulp brengen over zee, zoals nu wordt geprobeerd, kent volgens haar de nodige „uitdagingen”.
Ongehinderde toegang

Premier Mark Rutte is deze woensdag opnieuw naar Israël gereisd om te overleggen over de oorlog in Gaza. Hij pleitte bij premier Benjamin Netanyahu voor ongehinderde toegang van humanitaire hulp tot de kuststrook, waar meer dan 2 miljoen Palestijnen verblijven. Verder drong Rutte aan op een onmiddellijke gevechtspauze.

Het is de vierde keer dat Rutte naar Israël gaat sinds de oorlog begon op 7 oktober. Toen vielen strijders van Hamas Israël aan en doodden meer dan 1200 mensen. Bij de strijd van Israël tegen Hamas zijn inmiddels al meer dan 30.000 Palestijnen omgekomen. Een groot deel van Gaza is verwoest. Vorige maand was Rutte voor het laatst in Israël.

Volgens de VN is Gaza dicht bij een hongersnood. De organisatie heeft dinsdag voor het eerst sinds 20 februari weer voedsel geleverd aan het noorden van de kuststrook. In Gaza-Stad is eten afgeleverd voor 25.000 mensen, meldde het Wereldvoedselprogramma (WFP). De VN zijn blij dat er ook hulp door de lucht en over zee komt, maar benadrukken dat dit soort leveringen over de grond onmisbaar blijven.

Een aantal landen heeft de afgelopen dagen voedseldroppings uitgevoerd vanuit de lucht. Daarnaast is vanuit Cyprus voor het eerst een schip met 200.000 kilo aan hulpgoederen onderweg naar Gaza. De organisatie achter die levering, World Central Kitchen, heeft in het verleden met de VN samengewerkt.

Een bestand tussen de strijdende partijen zou leveringen kunnen stimuleren, maar er is voorlopig nog geen zicht op het staakt-het-vuren, meldde bemiddelaar Qatar dinsdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer