Weigering Hamas om lijst levende gijzelaars te verstrekken staat bestand in de weg
De Palestijnse terreurbeweging Hamas weigert een lijst te verstrekken met namen van gijzelaars die nog in leven zijn. Israël wil daarom vooralsnog niet verder praten over een staakt-het-vuren. Intussen neemt de Amerikaanse druk om een bestand te sluiten steeds verder toe.
Het raamwerk voor een tijdelijk akkoord tussen Israël en Hamas ligt er al een tijdje. Een wapenstilstand van zes weken, een eerste uitwisseling van 40 Israëlische gijzelaars tegen 400 Palestijnse gevangenen en het opvoeren van de humanitaire hulp aan de noodlijdende bevolking in de Gazastrook.
Vorige week gooide het drama bij een voedseldistributie in de Gazastrook roet in het eten. Bij de bestorming van een hulpkonvooi vielen tientallen doden. Nu lijkt de weigering van Hamas om inzicht te geven in het aantal gijzelaars dat nog in leven is, een bestand in de weg te staan. De Palestijnse delegatie overlegt momenteel in Caïro met Qatar, Egypte en de Verenigde Staten. Israël weigert echter een afvaardiging te sturen, zolang Hamas de gevraagde lijst niet verstrekt.
Amerikaanse druk
Washington voert intussen de druk op Israël verder op. De Britse krant The Telegraph schreef zondag dat Egyptische en Qatarese onderhandelaars de Amerikaanse delegatie in Caïro hebben verzekerd dat een deal binnen handbereik is als de VS Jeruzalem tot meer toegeeflijkheid manen. Het dagblad meldde verder dat Joe Biden zijn team de opdracht zou hebben gegeven: „Zorg voor een akkoord.”
De Amerikaanse president is er veel aan gelegen dat er voor het begin van de ramadan een wapenstilstand van kracht wordt. De VS dringen er al langer bij Jeruzalem op aan meer humanitaire hulp naar de Gazastrook toe te laten. Biden heeft ook persoonlijk politiek belang bij een bestand. De Amerikaanse steun aan de Joodse staat ligt in eigen land onder vuur. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van november is dat niet gunstig voor Biden.
Ook in Israël zelf leidt het uitblijven van een bestand tot politieke onrust. Oppositieleider Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, is in Washington om gesprekken met onder anderen vicepresident Kamala Harris en minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken te voeren. Gantz zou daarvoor echter geen toestemming van premier Benjamin Netanyahu hebben. Diverse coalitiegenoten van Netanyahu lieten zich zondag uiterst kritisch uit over het bezoek van de voormalige minister van Defensie.