GG lanceren ”Timotheüs”: podcasts voor jongeren over geloofsleer
Jongeren moeten toerusting krijgen in de geloofsleer en ambtsdragers gaan daarover podcasts inspreken. Dat besloot de generale synode van de Gereformeerde Gemeenten (GG) vorig jaar. Deze week staan, onder de naam ”Timotheüs”, de eerste tien afleveringen online: over de uitverkiezing, de kerk en het gebed.
Over dat laatste onderwerp, het gebed, sprak ds. L. van der Kuijl (32) uit Waarde drie podcasts in. Samen met ds. J.M.D. de Heer uit Rotterdam en ouderling S.R. van Klinken uit Elspeet vormt hij de hoofdredactie van Timotheüs, dat zich richt op jongeren van 12 tot 18 jaar. De podcasts –10 tot 12 minuten per stuk, vaak meerdere afleveringen per geloofsonderwerp– zijn te vinden op een speciaal platform van Danielonline.nu, een website van jongerenblad Daniël van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG). Regelmatig zullen daar nieuwe podcasts worden toegevoegd over thema’s zoals Schriftgezag, schepping en wedergeboorte.
Vanwaar de naam Timotheüs?
Ds. Van der Kuijl: „Timotheüs is in de Bijbel een jonge man die door Paulus wordt onderwezen in de geloofsleer. Dat is ook de kern van ons werk: wij willen jongeren toerusten.”
Hoe zijn de podcasts opgebouwd?
„Iedere spreker heeft zijn eigen manier van uitleggen, en dat mag. Maar in elke aflevering is in ieder geval een verwijzing naar de Schrift te horen en het liefst ook naar een van de belijdenisgeschriften. Verder proberen we aan het begin van elke podcast jongeren in hun leefwereld te bereiken, bijvoorbeeld door een praktisch voorbeeld of een pakkende vraag.
In de beschrijving bij de podcasts nemen we een leestip op. Bij het gebed verwees ik bijvoorbeeld naar het boek ”Gebedsgestalten” van ds. F. Bakker en naar een interview met ds. A.T. Huijser in Daniël.”
Wat voegt Timotheüs toe aan bestaande video’s en podcasts van Daniël?
„Het ambtelijke karakter. De podcasts worden behalve door ons ook ingesproken door andere predikanten en ouderlingen. Het is onderwijs in het verlengde van catechisatie, over de geloofsleer. Daardoor zal er verschil blijven tussen de afleveringen van Daniël en van Timotheüs, hoewel we een nauwe samenwerking hebben. De onderwerpen zullen soms misschien overlappen, maar de afleveringen van Daniël zelf betreffen vaak Bijbelstudies of andere thema’s.”
Op de synode pleitten verschillende afgevaardigden voor video’s in plaats van podcasts. Ligt die optie nog in het verschiet?
„Daarover gaat de generale synode. Wij voeren graag de opdracht van de synode uit.”
Dogmatiek uitleggen aan jongeren: vindt u dat lastig?
„Het is een kunst apart om de geloofsleer heel dichtbij jongeren te brengen. Ik heb de jeugd uit de gemeente voor ogen als ik de podcasts maak, maar hoe raak je ze nu? Met het thema gebed is het nog wel aardig te doen om het praktisch te maken, maar bij andere onderwerpen is dat moeilijker.
Dat komt ook doordat de geloofsleer in onze tijd een negatieve klank heeft. Wat goed voelt, is tegenwoordig belangrijk, het bestuderen van de dogmatiek minder. We hebben de tijd niet mee: het postmoderne denken kent geen absolute waarheid. De geloofsleer claimt die wel.
Daarbij komt de ontlezing. De leesvaardigheid van jongeren neemt af. De telefoon is altijd bij de hand. Filmpjes worden steeds korter, de spanningsboog kleiner. Het onderwijs is minder gericht op het uit het hoofd leren van zaken.
Maar we moeten vroeger ook niet verheerlijken. Onze jongeren staan open voor gesprek en voor Bijbelse argumenten, dat vind ik mooi. Naar mijn idee was dat vroeger minder, al weet ik dat natuurlijk niet precies, want ik ben zelf ook niet veel ouder dan de doelgroep.”