GG gaan jongeren via audio toerusten
De Gereformeerde Gemeenten (GG) gaan een reeks audiobestanden maken waarin jongeren uitleg krijgen over begrippen uit de geloofsleer en het christen-zijn op grond van de Bijbel en de belijdenisgeschriften.
De generale synode van de GG nam daarover woensdagmorgen een voorstel aan van de commissie toerusting. De bestanden worden gemaakt onder verantwoordelijkheid van ambtsdragers. Vanuit de Theologische School wordt daarbij deskundigheid ingebracht. De redactie zal gebruik maken van de praktische expertise die er al is binnen Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten.
Het werk van de commissie was een „zoektocht”, zo zei commissievoorzitter ds. A. Schreuder (Beekbergen) woensdagmorgen. „Aan de ene kant willen we recht doen aan de behoefte van onze jongeren. En we willen een tegengeluid laten horen tegenover wat er vanuit de media op onze jongeren afkomt rond thema’s uit de geloofsleer.”
Hoofdredactie
Een hoofdredactie gaat de komende tijd aan de slag om de plannen concreet vorm te geven. De commissie pleitte er bij monde van ds. Schreuder voor niet alle mogelijkheden dicht te timmeren, omdat de ontwikkelingen rond sociale media heel snel gaan. De uitleg via geluidsbestanden van gesprekken zal op verzoek van de synode vergezeld gaan van toelichtingen in tekstvorm.
Verschillende afgevaardigden stelden voor ook video’s te gebruiken. Ouderling Z. Klaasse (Beekbergen): „Als de jeugd een bepaalde kant opgaat, hebben we de keuze om ze te laten gaan of er achteraan te gaan. Laten we er dan achteraangaan.”
Andere afgevaardigden pleitten voor terughoudendheid met beeld. Ds. A. T. Huijser (Sliedrecht) wees op de lijn die verschillende kerkenraden kozen om geen beelduitzendingen van kerkdiensten aan te bieden tijdens coronatijd. Ds. Schreuder pleitte ervoor die discussie los te zien van die over de vormen van toerusting van jongeren.
Contact
Ouderling M.J. de Vries (Krimpen aan den IJssel) onderstreepte het belang van persoonlijk contact met jongeren. „Dat is onmisbaar naast dit voorstel.”
Ouderling K. Karels (Veenendaal) wees op de houding van ds. G.H. Kersten die bij nieuwe ontwikkelingen altijd voor de voorzichtige lijn koos. Hij zei dat je erna nog moet kunnen bidden: „Leid ons niet in verzoeking.”
Ds. W. Visscher (Amersfoort) stelde dat niet de nieuwe ontwikkelingen het probleem vormen, „maar dat wij allemaal een smartphone hebben. Een enkeling uitgezonderd wellicht.” Ds. Schreuder wees aan het einde van de discussie erop dat de kerk moet doen wat zij kan doen, maar dat alleen de Heilige Geest jongeren kan vasthouden.