Kerk & religie
President Calvin University weg vanwege „ongepaste” berichten

De president van Calvin University in de Amerikaanse stad Grand Rapids heeft ontslag genomen vanwege beschuldigingen van ongepast gedrag.

Wiebe Boer. beeld Calvin University
Wiebe Boer. beeld Calvin University

Nadat het curatorium van Calvin University hem maandag confronteerde met de resultaten van een extern onderzoek gaf president Wiebe Boer toe berichten te hebben verzonden „die ongepast zijn en niet stroken met de hoge gedrags- en karakternormen die van de president van Calvin University worden verwacht”. Daarop bood hij zijn ontslag aan, dat de curatoren hebben aanvaard.

In een verklaring zegt het curatorium dat Boer „zich bezighield met ongewenste en ongepaste communicatie en aandacht jegens een lid van de universiteitsgemeenschap”. Het rapport bevat overigens geen beschuldigingen van seksueel expliciete communicatie of fysiek contact. „Maar het vermeende gedrag is zorgwekkend en ongepast”, aldus de curatoren in de verklaring die ze maandag uitgaven. Boer was sinds 2022 president van de universiteit.

Calvin University is gebonden aan de uitspraken van de Christian Reformed Church (CRC). Deze kerk stelde in 2022 dat gemeenten en kerkleden zich moeten houden aan het Bijbels uitgangspunt dat seksualiteit alleen binnen het huwelijk is toegestaan. Van docenten en overig personeel van de universiteit wordt verlangd deze uitspraken te onderschrijven. Studenten die lhbti-standpunten huldigen, worden wel toegelaten.

Een docent die betrokken was bij het sluiten van een homohuwelijk is recent ontslagen. Een aantal docenten heeft een bezwaarschrift tegen de kerkelijke uitspraken ingediend. Dat zal op de komende synode van de CRC worden behandeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer