Kerk & religie
Hoogleraren Calvin College niet gebonden aan lhbti-standpunt synode CRC

Professoren van Calvin University in Grand Rapids (VS) zijn niet langer gebonden aan de kerkelijke uitspraak dat seksuele omgang buiten het huwelijk zondig is. Dat is een besluit van de raad van toezicht van de universiteit.

Calvin University in Grand Rapids, Michigan. beeld Calvin.edu
Calvin University in Grand Rapids, Michigan. beeld Calvin.edu

Een grote groep professoren van Calvin University is het niet eens met de belijdenisuitspraak van de Christian Reformed Church (CRC), deze zomer, dat seksuele omgang alleen binnen het huwelijk van één man en één vrouw is toegestaan.

De synode-uitspraak van de CRC maakte een eind aan een jarenlange discussie over huwelijk en seksualiteit. Tijdens de vergadering in juni werd besloten seksuele omgang tussen homoseksuelen te verbieden, evenals overspel, seks voor het huwelijk, buitenechtelijke seks, ­polyamorie en pornografie. Met een duidelijke meerderheid werd dat ook opgenomen in de belijdenis van de kerk.

Deze uitspraak raakte het personeel van Calvin direct. Omdat Calvin University voor 100 procent eigendom is van de CRC werd tot nu toe aan medewerkers van die universiteit gevraagd alle belijdenisuitspraken van de kerk te ondertekenen. Het faculteitshandboek zegt dat docenten „moeten onderwijzen, spreken en schrijven in overeenstemming met de belijdenis.” In dat licht is het bijzonder dat de raad van toezicht nu voor het eerst van die regel afwijkt.

„Wanneer de raad had vastgehouden aan de regel dat alle faculteitsmedewerkers van Calvin verplicht zouden worden te verklaren deze uitspraak van de synode te onderschrijven, dan zou ongeveer een derde van de wetenschappelijke staf van de universiteit zijn vertrokken”, zegt Kristin Kobes Du Metz, hoogleraar geschiedenis en vrouwenstudies aan Calvin University. Zij is een van de docenten geweest die aandrongen op de ontheffingsregeling zoals die er nu ligt. Kobes noemt die „een kwestie van duidelijkheid en integriteit. Ik wilde van de raad van toezicht weten of die me voldoende ruimte gaf waarbinnen ik kon blijven werken, of dat ik niet langer paste binnen de universiteit. Die ruimte is er nu zeker.”

Calvin staan bekend vanwege zijn pastorale benadering van lhbti-studenten. In de regels van de universiteit staat dat seksuele omgang buiten het huwelijk verboden is. Het huwelijk wordt gedefinieerd als een verbintenis tussen een man en een vrouw. Die regels zullen niet veranderen, zei een woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer