PolitiekPodcast Bellen met Den Haag
De invalpremier na overstap Rutte naar NAVO: Johan Remkes of Stef Blok?

Als Rutte de nieuwe NAVO-baas wordt, is het zeer goed mogelijk dat Johan Remkes of Stef Blok de nieuwe premier wordt van een extraparlementair kabinet, geeft Jakko Gunst aan. „Bij een extraparlementair kabinet blijven de politiek leiders in de Tweede Kamer, dus ook Dilan Yeşilgöz (VVD).” In de podcast Bellen met den Haag, blikt Jakko Gunst terug op het debat over het eindrapport van informateur Plasterk.

Redactie podcast
beeld RD
beeld RD

Jakko: „In het eindverslag van Plasterk staat dat Omtzigt begin januari heeft gezegd dat NSC niet in een meerderheidskabinet stapt. „Op dat moment had Plasterk kunnen zeggen dat hij ermee zou stoppen. Mogelijk dacht hij door te zorgen voor een goede sfeer Omtzigt wel binnenboord te kunnen houden. Plasterk heeft gegokt en verloren.”

Kim Putters is inmiddels aangesteld als de nieuwe informateur. Volgens Jakko is het de vraag of hij echt in staat zal zijn om iets uit te richten. Zijn belangrijkste taak is om te achterhalen welke kabinetsvorm de voorkeur heeft van PVV, VVD, NSC en BBB. Maar de vraag is natuurlijk of dat veel gaat uithalen, gegeven het feit dat het hem vooral vastzit op zaken als sfeer en de onderlinge verhoudingen. „ Eigenlijk kan je zeggen dat PVV, VVD, NSC en BBB een poosje een relatie hadden. Noem het verkering. En die is uitgegaan. Putters zal concluderen dat er geen echte liefde is en het geen huwelijk gaat worden. Hij zal kijken of een alternatieve samenlevingsvorm nog soelaas kan bieden. Ik denk dat hij straks de rol van een eigentijdse relatietherapeut krijgt.”

Luister de podcast:

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer