PolitiekPodcast Bellen met Den Haag
Het ‘onzinplan’ van Mona Keijzer en de comeback van Pia Dijkstra

Een onzinnig plan noemde generaal buitendienst, Mart de Kruif, het plan van BBB’er Mona Keijzer. Zij vindt dat Oekraïense vluchtelingen weer terug kunnen naar veilige gebieden in Oekraïne. Haar voorstel kon op weinig bijval rekenen tot nu toe. „Op asielgebied is Mona Keijzer een echte hardliner,” zegt Jakko Gunst in de podcast Bellen met den Haag.

Redactie podcast
beeld RD
beeld RD

„Met enige overdrijving kun je haar de beschaafde Wilders noemen.” Een andere politica die in het nieuws was, is Pia Dijkstra. Zij wordt minister van Medische Zorg. Wat is de invloed van deze minister die als Kamerlid heel wat wapenfeiten op haar naam heeft staan, zoals de Donorwet? En komen er nieuwe verkiezingen, zoals Wilders in een tweet opperde? Je hoort het in de Podcast Bellen met Den Haag.

Jakko: „Ik geloof niet dat alle alleenstaande Oekraïense mannen die naar Nederland komen, vrijgesteld zijn om niet in het leger mee te vechten. Hun aantal neemt toe. Oekraïners worden vooral in Utrecht opgevangen. Daar is de situatie niet zo erg als in Ter Apel, maar alle bedden zijn vol. In de noodopvang zijn de 90.000 bedden in gebruik en ook de 15.000 bedden voor crisisopvang. Het zal improviseren worden om alles in de komende weken in goede banen te leiden.”

Het is zeker niet te verwachten dat Nederland nu al vluchtelingen naar Oekraïne gaat terugsturen. “Over de systematiek om te bepalen of een land veilig is, zijn stevige rechtszaken gevoerd. Tot aan de Raad van State toe. Toen is heel gedetailleerd bepaald welke argumenten je als Nederland moet aandragen om te bepalen of een land wel of niet veilig is om vluchtelingen naar terug te sturen.”

Pia Dijkstra

De invloed van minister Dijkstra zal niet zo groot zijn, vermoedt Jakko. „Het kabinet is demissionair en Pia Dijkstra neemt de portefeuille over van haar voorganger Ernst Kuipers. Die is vooral bezig geweest met de betaalbaarheid en de toekomstbestendigheid van de zorg. Wel liggen op het bord van de minister twee aangenomen moties. Een daarvan is die van de SGP die meer onderzoek bepleit naar de transgenderzorg voor minderjarigen. Die kunnen nog geen geslachtsveranderende operatie ondergaan, maar al wel voorbehandeld worden. In hoeverre is meer regulering vanuit de overheid nodig? De andere motie gaat over de stijging van de euthanasiemeldingen. De vraag daarbij is in hoeverre de euthanasiewet correct wordt toegepast. „Het kan zijn dat Dijkstra de Tweede Kamer een brief stuurt met de mededeling dat ze de verzoeken eerst met de artsen gaat bespreken. Daar gaat veel tijd overheen. Het kan zijn dat Dijkstra al niet meer op haar post zit, als de moties worden opgepakt.”

Formatie

„Wat de formatie betreft gaan we een cruciale week in,” meent Jakko. „ Het is tijd dat Wilders aangeeft wat hij nu wil. Blijft hij onverkort aan zijn eisen vasthouden? Mijn verwachting is dat de vier onderhandelende partijen de deur naar elkaar deze week nog blijven openhouden. In maart of april moet dan blijken of ze echt met elkaar in zee willen.”
Luister de podcast:

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer