PolitiekPodcast Bellen met Den Haag
Stoppen met formatiebesprekingen: een slimme zet van Omtzigt

De sfeer tussen de onderhandelende politici was kribbig en stekelig geworden. Voor velen trok Omtzigt zich toch onverwacht terug uit de formatiebesprekingen. Ondanks de kritiek die hij – ook vanuit zijn eigen achterban – kreeg, is het de vraag of het een slimme zet is.

Redactie podcast
beeld RD
beeld RD

„Gaandeweg het onderhandelingsproces moet Omtzigt het gevoel hebben gekregen dat hij door de PVV, BBB en VVD tegen de muur werd gedrukt. Waarbij Geert Wilders de regie voert. Met een ferme daad heeft Omtzigt duidelijk willen maken: tot hiertoe en niet verder. Met de gedachte: willen jullie onze twintig zetels hebben, dan moet je er wel voor knokken,” geeft Jakko Gunst aan.

Jakko denkt niet dat Wilders Omtzigt gaat smeken om te gaan praten. Wel zal hij Omtzigt vragen of er nog te praten valt. „Deze formatie is meer dan alleen een schaakspel. Het is een titanenstrijd tussen de twee grootmachten Wilders en Omtzigt geworden.”

„Wilders kan leren van de formatie uit 1977,” zegt Jakko. „Toenmalig premier Van Agt (CDA), die vorige week overleed, vormde toen na moeizame onderhandelingen een coalitie met de VVD ondanks dat de partij van Den Uyl de meeste zetels had gewonnen. Wilders kan doen alsof hij de zonnekoning is, maar als hij niet oppast, wordt hij de ‘Den Uyl van 2024’. Hij zal zich veel plooibaarder moeten opstellen naar Omtzigt.”

Aanstaande woensdag debatteert de Tweede Kamer over het eindrapport van informateur Plasterk. „Het debat wordt prijsschieten voor linkse partijen. Frans Timmermans, Rob Jetten en Henri Bontebal zullen Wilders zeker aanvallen op onder andere zijn tweetjes op X . Die waren meer van het niveau van een jengelende kleuter dan van een aankomend premier,” vindt Jakko.

Luister de podcast:

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer