Buitenland
NAVO waarschuwt voor ondermijning na uitlatingen Trump

Elke suggestie dat NAVO-bondgenoten elkaar niet zouden verdedigen, ondermijnt de veiligheid van het bondgenootschap en brengt Amerikaanse en Europese soldaten in gevaar, stelt NAVO-chef Jens Stoltenberg. Hij reageert op uitlatingen van de Amerikaanse ex-president Donald Trump dat NAVO-landen voldoende moeten dokken als ze bescherming willen.

ANP

Volgens Stoltenberg zal elke aanval op de NAVO worden beantwoord met een „eensgezind en krachtig antwoord.” Hij verwerpt daarmee de opmerking van Trump dat NAVO-bondgenoten die niet genoeg betalen, niet worden geholpen bij een aanval. Een van de kernpunten van de NAVO is dat een aanval op één lid als aanval op alle leden wordt beschouwd.

Maar volgens Trump, die weer president wil worden, mag Rusland „doen wat het maar wil” met NAVO-landen die minder aan defensie uitgeven dan de door het bondgenootschap afgesproken richtlijn van 2 procent van het bruto binnenlands product. Op een verkiezingsbijeenkomst benadrukte hij dat onder zijn leiding de Verenigde Staten die landen niet zal helpen. Het Witte Huis noemt de uitspraken van Trump „verwerpelijk en losgeslagen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer