Plasterk: Formatiepartijen krijgen huiswerk
Informateur Ronald Plasterk geeft de partijen PVV, VVD, NSC en BBB, die onderhandelen aan de formatietafel, geregeld huiswerk mee.
Ook werken ze al aan teksten en voorstellen. Plasterk wilde donderdag nog niet kwijt om welke teksten dat gaat. Gezien zijn eindverslag over de verkennende besprekingen kan het gaan om een concept voor de gezamenlijke „basislijn” voor het waarborgen van de grondwet, de grondrechten en de democratische rechtsstaat. In zijn rapport schreef hij echter ook dat moest worden nagegaan of de partijen tot overeenstemming zouden kunnen komen over belangrijke politieke thema’s zoals migratie, bestaanszekerheid, klimaat en stikstof.
De informateur wil nog steeds niet kwijt of al inhoudelijk over dat tweede deel wordt gesproken. De indruk bestaat van wel. Vorige week spraken de onderhandelaars al met experts over de financiële bestedingsruimte van het volgende kabinet. Tijdens de behandeling van de VWS-begroting, deze week, zei PVV’er Agema dat ze aan de formatietafel moet knokken voor het afschaffen van het eigen risico.
Hoe dan ook worden er dus teksten opgeschreven en politici werken desgevraagd soms in groepjes voorstellen uit. De gesprekken die de onderhandelaars deze week hadden, noemt Plasterk intensief.
In een brief aan de Kamer herhaalde de informateur donderdag dat hij geen tussenrapportage zal maken van het formatieproces. De fracties van GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren hadden daar deze week opnieuw om gevraagd.
Geen tussenrapport
Plasterk wijst erop dat hij al eerder heeft aangegeven dat er geen tussenrapport zou komen. „Er was in het Kamerdebat van 13 december geen misverstand over de opdracht, getuige ook het feit dat PvdD en GL-PvdA tegen de opdracht hebben gestemd, juist met de motivering dat zij wel een tussenrapportage en een debat daarover hadden gewenst.”, meldt de informateur.
Maandag schuiven de partijen weer aan bij de informateur. Op vrijdag 9 of maandag 12 februari moet Plasterk zijn verslag aan de Kamer sturen, zodat het parlement er nog over kan debatteren voor de krokusvakantie.