Binnenlandantisemitisme
Burgemeester Putten „oprecht boos” om bekladding met anti-Israëlleuzen

Vier bekladdingen met anti-Israëlische leuzen houden Putten bezig. „Ik ben oprecht boos”, reageert burgemeester Henk Lambooij (62).

Bekladding in Putten. beeld uitvaartonderneming Van Putten
Bekladding in Putten. beeld uitvaartonderneming Van Putten

Afgelopen weekend was het weer raak. Onbekenden kalkten anti-Israëlleuzen op de stoep van de Nieuwe Kerk, het VVV-kantoor en een leegstaande winkel. De politie doet onderzoek.

20035881.JPG
Burgemeester Henk Lambooij van Putten. beeld gemeente Putten

Op oudjaarsdag spoten onbekenden een gifgroene davidsster en de datum ”7 oktober 2023” op de Gedachtenisruimte voor de herinnering aan de razzia in Putten. Een directe verwijzing naar de grootschalige terreuraanval van Hamas op Israël, waarbij 1200 mensen werden gedood en ruim 130 mensen ontvoerd.

Burgemeester Lambooij (SGP) van Putten (25.000 inwoners) reageert „geschrokken” en „verontwaardigd”.

Wat vindt u van deze bekladdingen?

„Volkomen onacceptabel. Iemand kan het oneens zijn met wat dan ook, maar dat geeft niemand het recht om andermans spullen te bekladden en te vernielen. Er zijn in Nederland andere manieren om je mening kenbaar te maken. Dat doe je niet in het voorportaal van een kerk. Nog los van de straattaal die wordt gebezigd.”

Het is de tweede bekladding in korte tijd.

„Klopt. Aanvankelijk dacht ik dat de leus bij de Nieuwe Kerk te maken had met de pro-Israëlhouding van de kerk of de predikant. Maar ook bij het VVV-kantoor en een leegstaande winkel zijn leuzen aangebracht. Kennelijk is die relatie er dus niet.”

Leven de bekladdingen erg in Putten?

„Enorm. Mensen bellen mij op en spreken mij aan. Niemand vindt dit kunnen. De actie bij de Gedachtenisruimte voor de razzia in Putten raakt een open zenuw in de samenleving. Bovendien is dit niet zomaar graffiti. Dit polariseert.”

Heeft zo’n kladderactie zin?

„Dit heeft totaal geen zin. Ook sympathisanten van de dader vinden dit verwerpelijk, omdat het tegenovergestelde wordt bereikt.”

Hebt u enig idee wie hier achter kan zitten?

„Geen flauw idee. In Putten is geen actiegroep actief. In de samenleving lopen de meningen over Israël uiteen. Dat zal in Putten ook zo zijn. Maar inwoners wijzen deze actie af.

Na 7 oktober heb ik in de gemeenteraad in een statement de terreuraanval van Hamas veroordeeld. Ik heb daar alleen maar goedkeurende en instemmende reacties op gekregen.”

Kunt u maatregelen treffen om dit te voorkomen?

„We kunnen het cameratoezicht uitbreiden. Maar dat doen we niet. We willen hier geen politiestaat. Het maximaal haalbare is burgers te vragen verdachte situaties te melden.”

Grote vraag: Waarom in Putten?

„Geen enkel idee. Dit verwacht je niet in Putten. Ons dorp is niet anders dan de omliggende dorpen. Maar we verwachtten vorige week ook niet dat een Oekraïense vrouw dood zou worden aangetroffen in een opvanglocatie.”

Putten heeft een college met een confessionele meerderheid?

„De meerderheid van het college is confessioneel, de meerderheid van de raad niet. Ik zie daarom geen link. Ik heb me het hoofd gebroken over de vraag: wie, waarom en waarom hier? Ik weet het niet. Ik hoop dat hier een eind aan komt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Antisemitisme

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer