Kerk & religie
Ook anti-Joodse leus voor ingang Nieuwe Kerk Putten

Voor de ingang van de Nieuwe Kerk aan de Kerkstraat in Putten is vrijdag een anti-Israëlleus gekalkt. De leus werd ontdekt net voordat er een condoleance zou plaatsvinden.

Redactie kerk
De leus bij de Nieuwe Kerk in Putten. beeld uitvaartonderneming Van Putten
De leus bij de Nieuwe Kerk in Putten. beeld uitvaartonderneming Van Putten

„Helaas troffen wij de Nieuwe Kerk in Putten voor een condoleance zo aan”, schreef de Puttense uitvaartonderneming Van Essen vrijdagavond op Facebook, met daarbij een foto van de leus, pal voor de ingang van het kerkgebouw.

Volgens de lokale krant De Puttenaer lukte het medewerkers ter plaatse niet om de tekst goed te verwijderen. „Uiteindelijk werd strooizout gebruikt om de tekst gedeeltelijk af te dekken. In de loop van de zaterdag is een professioneel bedrijf gekomen en heeft ervoor gezorgd dat de bekladding is weggehaald.”

De Nieuwe Kerk, in gebruik bij de hervormde gemeente in Putten, heeft volgens De Puttenaer aangifte gedaan bij de politie. „Op Facebook werd het bericht massaal gedeeld en mensen reageren geschokt.”

In het winkelcentrum werd op twee plaatsen dezelfde tekst aangetroffen, aldus de krant: op de stoep voor het VVV-kantoor en bij een leegstaande winkel aan de Verlengde Dorpsstraat. Daar is hij zaterdagochtend verwijderd.

In de nacht van Oud en Nieuw werd de gedachtenisruimte van Stichting Oktober 44 in Putten ook al beklad met een anti-Joodse leus. Dit leidde tot veel verontwaardiging, in de Puttense gemeenschap en daarbuiten.

Burgemeester Henk Lambooij van Putten noemde de bekladding bij de Nieuwe Kerk tegenover Omroep Gelderland „onacceptabel. Je blijft van andermans spullen af. Zo ventileer je je mening niet.” Of er een verband is tussen de bekladding bij de Nieuwe Kerk en eerder bij de gedachtenisruimte, weet hij niet, aldus Omroep Gelderland. „Het lijkt me van niet. Ik hoop in elk geval dat de politie zo snel mogelijk de dader of daders te pakken krijgt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer