Buitenlandconflict
Minstens tien doden bij bendegeweld in Ecuador

Minstens tien mensen, onder wie twee politieagenten, zijn gedood bij geweld dat volgens de politie verband houdt met criminele bendes in Ecuador. Eerder dinsdag zei president Daniel Noboa dat zijn land in de ban is van „een intern gewapend conflict”.

Ecuadoraanse soldaten patrouilleren in de straten van Cuenca, Ecuador. beeld AFP, Fernando Machado
Ecuadoraanse soldaten patrouilleren in de straten van Cuenca, Ecuador. beeld AFP, Fernando Machado

Acht mensen kwamen om bij een reeks aanslagen in de havenstad Guayaquil, zei een lokale politiechef. In een aparte verklaring op X zei de politie ook dat twee agenten „op wrede wijze zijn vermoord door gewapende criminelen” in de nabijgelegen stad Nobol.

Noboa gaf de krijgsmacht opdracht om militaire operaties uit te voeren tegen drugsbendes. Hij deed dit nadat in de hoofdstad Quito en de grootste stad Guayaquil schoten klonken en mensen werden gegijzeld in gebouwen van universiteiten en ziekenhuizen.

Narcoterroristen

Eerder werd een tv-station gekaapt door gewapende en gemaskerde personen. De aanval was live op televisie te volgen. Meerdere journalisten en andere werknemers werden vastgehouden. De politie nam het tv-station inmiddels over en pakte een aantal mensen op.

De beruchte drugsbaas José Adolfo Macías, ook bekend onder de naam Fito, ontsnapte maandag uit de gevangenis. Meerdere politieagenten werden op verschillende plekken in Ecuador ontvoerd. President Noboa riep eerder al de noodtoestand uit.

Deze week zijn bloedige misdaden gepleegd op een schaal die het land niet eerder heeft gekend, zei de commandant van de strijdkrachten, admiraal Jaime Vela. Hij zei dat „nu elke terroristische groep een militair doelwit is”. Volgens de autoriteiten telt het land meer dan twintig bendes van „narcoterroristen” zoals de gewelddadige bendeleden genoemd worden.

Bedrijven dicht

Het openbare leven wordt op veel plaatsen stilgelegd. Ziekenhuizen kondigen aan dat de poliklinieken voorlopig gesloten blijven en gemeentelijke instellingen melden dat de dienstverlening voorlopig niet functioneert. Talrijke winkels en bedrijven houden de deuren dicht uit angst voor plunderaars of ander geweld.

De Peruaanse minister van Binnenlandse Zaken gaf dinsdag opdracht tot de „onmiddellijke” inzet van een politiemacht aan de grens met Ecuador. De stap is gezet om te voorkomen dat het escalerende bendegeweld in het buurland overslaat naar Peru, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De Verenigde Staten staakten woensdag het werk in hun consulaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer